Przepis na żurek na zakwasie

przepis na domowy żurek na zakwasie

Prosty i zdrowy przepis na polski żurek na zakwasie. Zobacz jaki pyszny!

Składniki:

500ml zakwasu
1 cebula
150g wędzonego boczku
200g śmietany
3 jajka
Olej do smażenia
1 listek laurowy
Majeranek
Sól, pieprz

Przygotowanie:

Cebulę obrać i pokroić w drobna kostkę, następnie boczek pokroić w grubszą kostkę. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i zeszklić na nim cebulę, dodać pokrojony boczek i jeszcze chwilę razem smażyć.
Zalać około 1 i ½ litra wody, dodać listek laurowy, majeranek, lekko przyprawić solą i pieprzem.
Gotować około 15 minut na wolnym ogniu.
Po tym czasie dodać zakwas, doprowadzić do wrzenia.
Zupę zabielić śmietaną i jeszcze przyprawić do smaku.
Jaja ugotować w osolonej wodzie. Obrać, pokroić na cząstki i dodać do żurku.

TUTAJ zobacz inne przepisy na Wielkanoc.

Zapisz się na cotygodniowy newsletter z wydarzeniami w Twoim mieście i odbierz eBook za darmo!

wybierz eBook dla siebie
ZOBACZ TAKŻE:przepisyWielkanoc

Boże Narodzenie z 5.10.15.

Zobacz także