Przepis na pyszną zupę z dyni

zupa dyniowa dla dzieci

Przepyszną zupą z wielkiej dyni poczęstujemy halloweenowych gości.

Składniki na pyszną zupę z dyni:

– oczywiście konieczna jest wielka dynia! Potrzebujesz około 1 kg miąższu.
– biała część pora (1 sztuka)
– 2-3 ząbki czosnku
– 4 szklanki wywaru warzywnego
– pół szklanki jogurtu,
– mielony kminek i imbir do smaku,
– 1łyżka oleju lub oliwy
– natka pietruszki

Jak zrobić pyszną zupę z dni:

Czosnek posiekać lub wycisnąć. Pory pokroić w delikatne paseczki.
Rozgrzać oliwę na dnie garnka, wrzucić czosnek i pory, dodać kminek i imbir, przesmażyć cały czas mieszając.

Dodać dynię pokrojoną w drobną kostkę. Zamieszać. Wlać wywar i szybko doprowadzić całość do wrzenia.

Teraz zupa musi gotować się około pół godziny na małym ogniu.

Po wystudzeniu zmiksować i dodać jogurt. Przed podaniem podgrzać i posypać posiekaną natką. Jogurt można dodać dopiero na talerzach.

Zupa z dyni  to doskonałe danie na przyjecie z okazji Halloween i świetny sposob na wykorzystanie nieudanych dyniowych lampionów (jak zrobić z dyni świetnego Jacka O-Lanterna dowiecie się tutaj). Zupa wygląda prześlicznie, szczególnie na czarnych talerzach (pomarańczowy i czarny to kolory Halloween :)) – pomarańczowozłoty kolor przekona małego niejadka do skosztowania.

Rodzicom, którzy wyprawiają dzieci na przyjecie i planują własne, „dorosłe” spotkanie z okazji Halloween zdradzimy sekret na doskonałą zupę z dyni TYLKO dla dorosłych, świetnie niwelującą skutki nieco zbyt hucznej zabawy –

ZUPA Z DYNI NA STRRASZNY PORANEK. Szczególnie przydaje się po Sylwestrze.

Będziesz potrzebować:
– 1 kg dyni,
– kieliszek sherry (my zamieniamy na nalewkę z wiśni)
– wywar warzywny
– 2-3 łyżki świeżego utartego imbiru
– filiżankę śmietany

Wykonanie:
Zetrzeć drobniutko świeży imbir. Dynię pokrojoną w kostkę wrzucić do wywaru warzywnego i zagotować, dodać imbir. Niech zupa gotuje się na małym ogniu powyżej półgodziny. Zmiksować ze śmietaną, wlać nalewkę, zamieszać i jeść!

Dzieciakom i Rodzicom życzymy smacznego!

Nie wyrzucajcie pestek – po wysuszeniu i obraniu to pyszna przekąska.

Małgorzata Klejn

POCZYTAJCIE O DYNI

 

Zobacz także