rysuj
Składniki
170 g masła w temperaturze pokojowej
170 g cukru
1 jajko
1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki ekstraktu z migdałów (niekoniecznie)
1 łyżeczka soli
340 g maki tortowej

papier do pieczenia, plaska blacha, foremki do wycinania ciasteczek w kształtach rożnych serc

Masło utrzeć mikserem aż będzie jasne i puszyste. Dodać cukier i dalej ucierać. Dodać jajko oraz ekstrakty i ucierać, aż wszystko dokładnie się połączy. Na końcu dodawać sól i mąkę stopniowo w kilku porcjach i wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i jednolite (w mikserze warto wtedy zmienić końcówki na te do wyrabiania ciasta – świderki).

Ciasto podzielić na dwie części. Przygotować arkusz pergaminu wielkości dwóch dużych blach do pieczenia. Na jednej połowie położyć ciasto i po przykryciu resztą papieru rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm. Podobnie zrobić z drugą połową ciasta, a następnie schować obydwa blaty do lodówki na min. 30 min.

Kiedy blaty będą już twarde, wyciągamy jeden z nich i wykrawamy nasze serduszka. Usuwamy pozostałe ciasto i połowę papieru do pieczenia. Wykrojone kształty chowamy jeszcze na 15 min do lodówki, a z pozostałym ciastem postępujemy tak jak na początku.
Piekarnik rozgrzewamy do 195 stopni.

Schłodzone wycięte ciasteczka pieczemy 7 do 10 minut i wyciągamy z piekarnika zanim zaczną się rumienić. Ciasteczka w pierwszej chwili są bardzo miękkie i łamliwe, dlatego należy dać im spokojnie ostygnąć.

Całe działanie powtarzamy do wykończenia ciasta. Ważne jest schłodzenie ciasteczek przed upieczeniem, gdyż dzięki temu zachowają swój kształt w trakcie pieczenia.
Można też dosztukować różne kształty – z dwóch różnych serduszek. Najpierw w większym sercu wyciąć fragment mniejszego, a potem jak w puzzlach dołożyć mniejszy kształt.

Ciasteczka dobrze jest dekorować na drugi dzień, kiedy porządnie wystygną.
Lukier królewski
W sklepach można kupić gotową mieszankę do sporządzenia lukru królewskiego lub przyrządzić go domowym sposobem.

1 białko
1 szklanka przesianego cukru pudu

Przed rozbiciem jajka warto je umyć i wymoczyć krotko w occie, żeby usunąć niebezpieczne bakterie.
Białko ubić na sztywno i dodać do niego cukier puder.
Uzyskaną masę można barwić na różne kolory i wykładać na ciasteczka za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżeczki.
Zanim lukier wyschnie można dekorować ciasteczka także posypkami – na przykład małymi serduszkami.

Smakowite serduszka wykonała Marzena Gądek-Piątek, pełnoetatowa mama dwóch córeczek Igi i Niny. Z wielką pasją gotuje, piecze i dekoruje babeczki i ciasteczka. Swoje przepisy, pomysły i inspiracje udostępnia na blogu madebymarzka.blogspot.com        

487 ocen
4.98
dodaj ocenę
×
zapis na newsletter - prezent
Zapisz się na cotygodniowy newsletter z wydarzeniami w Twoim mieście i odbierz eBook za darmo! wybierz eBook dla siebie
zapis na newsletter - prezent