Przepis na smocze paszczki z pastą guacamole z awokado

Smocze paszczki z guacamole
Guacamole to bardzo popularna pasta z awokado, a jej ojczyzną jest Meksyk. Jest idealna do imprezowych przekąsek – serwuje się ją i do potraw ciepłych, i na zimno – można ją smakować z chipsami z tortilli, słupkami świeżych warzyw czy na kromce pieczywa.

Awokado odmiany Hass ma chropowatą, twardą i bardzo ciemną skórkę – dlatego my tę skórkę wykorzystamy do naszych smoczych paszczek!

Smocze paszczki z guacamole – co potrzebujesz?

Składniki na guacamole

– 2 owoce awokado (dojrzałe i miękkie)
– sok z 1 limonki
– garść świeżej kolendry
– ząbek czosnku
– pół czerwonej cebuli
– niewielka ilość papryczki chili
– sól, pieprz

Dodatkowo:

– dość grube plasterki ogórka zielonego
– czarne oliwki
– surowa marchewka

Wykonanie

Przekrój awokado na pół i usuń z nich pestki. Łyżką wydrąż miąższ, przełóż do pojemnika i od razu skrop sokiem z limonki, bowiem awokado szybko traci kolor i nabiera brzydkiej, sinej barwy. Za pomocą widelca rozgnieć miąższ na pastę (nie musi być całkowicie jednolita). Następnie zajmij się dodatkami: utrzyj ząbek czosnku, a cebulę, papryczkę i listki kolendry drobno posiekaj. Dodaj teraz do pasty z awokado czosnek, cebulkę, papryczkę oraz kolendrę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Weź skórki z awokado i napełnij je powstałą pastą guacamole. Udekoruj oczkami z plasterków ogórków  i czarnych oliwek, ząbki  zrób z kawałków marchewek pokrojonych na niewielkie słupki. Przekąska gotowa!

Smacznego!

 

Zapisz się na cotygodniowy newsletter z wydarzeniami w Twoim mieście i odbierz eBook za darmo! wybierz eBook dla siebie