Przepis na andruty – słodkie domowe wafelki

przepis na andruty - słodkie przekładane wafelki

Macie ochotę na coś słodkiego? Proponujemy wafelkową krajankę z pysznym nadzieniem!

Składniki: 

1 szklanka mleka 2,0%
1 szklanka cukru
70g masła
2-3 łyżki naturalnego kakao
3/4 szklanki mleka w proszku
1 opakowanie wafli

Mleko, masło i cukier gotujemy w garnku około 10 minut ciągle mieszając. Następnie dodajemy kakao i mleko w proszku (małymi porcjami). Całość gotujemy około 2 minuty ciągle mieszając. Ewentualnymi małymi grudkami nie
trzeba się przejmować. Gotową masę zostawiamy do ostygnięcia na około 10 minut.

Wafle smarujemy słodką masą po stronie z większymi zagłębieniami. Gdy już nasz wafel jest gotowy, wkładamy go do reklamówki i obciążamy książkami na około 1 godzinę (dzięki temu warstwy ładnie się połączą).
Po tym czasie kroimy wafel na porcje.

PORADA: Aby uzyskać mleczne nadzienie, nie dodawaj do masy kakao.

Autorką wafelkowej krajanki na zdjęciu jest Pani Barbara Nowacka. 

Gwiazdkowe prezenty od 5.10.15.

Zobacz także