Przepis na ciasteczka kości z czerwonym sosem

przepis na ciasteczka kości z sosem

Słodkie bezy z czerwonym, truskawkowym sosem wyglądają bardzo strasznie ale smakują wyśmienicie!

Składniki na bezy – ciasteczka – kości:

– 2 białka
– 125 g cukru pudru 
Będziesz potrzebować woreczka cukierniczego lub przynajmniej plastikowego woreczka z którego obetniesz róg.

Składniki na czerwony sos – krew:

– dżem truskawkowy
– śmietana tortowa do ubijania
– czerwony barwnik spożywczy

Jak zrobić ciasteczka – kości z czerwonym sosem:

Białka należy ubić na sztywna pianę, a następnie ubijając powoli dodawać cukier  i ubijać do uzyskania bardzo sztywnej piany. Gdy będzie gotowa należy włożyć ją do torebki i wyciskać na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Wyciskane „kości” powinny być nieduże.  Włożyć blachę do piekarnika nagrzanego na 120 stopni na 20 min. Następnie otworzyć piekarnik i suszyć bezy jeszcze aż do jego wystygnięcia. 

W międzyczasie ubić śmietanę, dodać dżem truskawkowy i odpowiednią ilość barwnika.

Strasznego smacznego!

 

Zapisz się na cotygodniowy newsletter z wydarzeniami w Twoim mieście i odbierz eBook za darmo!

wybierz eBook dla siebie

Zobacz także