Przepis na tartę na budyniu z borówkami

Przepis na tartę z owocami i budyniem, przepisy dla dzieci
Przedstawiam przepis na słodkie co nieco uwielbiane przez moje dzieci. Sądzę, że receptura jest na tyle prosta, że żadne dziecko nie będzie kręciło nosem, aby skosztować tego deseru. A dodatkowo przepis jest na tyle przystępny, że można zachęcić dzieci do wspólnego wykonania tej delikatnej tarty na budyniu. W moim przepisie są borówki, ale  można dodać inny, dowolny, ulubiony owoc.

Składniki potrzebne na tartę z budyniem:
– 2 budynie,
– mleko do ich ugotowania,
– owoce,
– produkty na ciasto kruche: pół kostki masła, 1 jajko, pół szklanki cukru pudru (nie musi być to cukier biały, może być trzcinowy lub ksylitol, byle był w formie pudru ) oraz ok. 300 gram mąki pszennej.

Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy w niej wgłębienie i dodajemy jajko, cukier oraz masło wcześniej pokrojone na małe kawałki. Wszystko zagniatamy. Gdy ciasto będzie już gładkie i jednolite, rozkładamy je na formie, nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na czas nagrzania piekarnika.

Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200C wstawiamy ciasto i pieczemy ok. 15 minut, ale tylko do zarumienia. Należy to sprawdzać, gdyż każdy piekarnik może piec inaczej.

Ciasto się piecze, więc czas wykorzystujemy na ugotowanie budyniu według wskazań z opakowania. Gotowy, ciepły wlewamy na upieczone ciasto. Na wierzch kładziemy owoce i pozostawiamy do wystudzenia. Tarta smakuje wtedy bardzo orzeźwiająco.

Smacznego.

Przepis otrzymaliśmy od Pani Karoliny Szymczak. 

286 ocen
4.95
dodaj ocenę
×
zapis na newsletter - prezent
Zapisz się na cotygodniowy newsletter z wydarzeniami w Twoim mieście i odbierz eBook za darmo! wybierz eBook dla siebie
zapis na newsletter - prezent