Składniki potrzebne na tartę z budyniem:
– 2 budynie,
– mleko do ich ugotowania,
– owoce,
– produkty na ciasto kruche: pół kostki masła, 1 jajko, pół szklanki cukru pudru (nie musi być to cukier biały, może być trzcinowy lub ksylitol, byle był w formie pudru ) oraz ok. 300 gram mąki pszennej.
Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy w niej wgłębienie i dodajemy jajko, cukier oraz masło wcześniej pokrojone na małe kawałki. Wszystko zagniatamy. Gdy ciasto będzie już gładkie i jednolite, rozkładamy je na formie, nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na czas nagrzania piekarnika.
Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200C wstawiamy ciasto i pieczemy ok. 15 minut, ale tylko do zarumienia. Należy to sprawdzać, gdyż każdy piekarnik może piec inaczej.
Ciasto się piecze, więc czas wykorzystujemy na ugotowanie budyniu według wskazań z opakowania. Gotowy, ciepły wlewamy na upieczone ciasto. Na wierzch kładziemy owoce i pozostawiamy do wystudzenia. Tarta smakuje wtedy bardzo orzeźwiająco.
Smacznego.
Przepis otrzymaliśmy od Pani Karoliny Szymczak.