Przepis na czekoladową kolczatkę – ciasto – jeża

przepis na czekoladowe jeże

Mniam, mniam, mniam… Czekolada, migdały, cukier czyli wszystko to, co tygryski lubią najbardziej. A jaki piękny efekt!

Trzeba przygotować:
* 100 g czekolady
* 140 g masła, szczypta soli
* 150 g cukru pudru
* 6 jajek
* 50 g bułki tartej
* 50 g startych migdałów
* 50 g mąki pszennej
* 100 g czekolady do polewy
* 50 g migdałów

Jak zrobić?
1. Czekoladę podzielić na małe kawałki, podgrzać w gorącej kąpieli i odstawić do schłodzenia. Formę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką.

2. Masło i 50 g cukru pudru utrzeć na białą masę, dodawać stopniowo żółtka i łyżkę roztopionej czekola­dy.

3. Białka posolić i ubić z nich sztywną pianę, dodawać stopniowo 100 g cukru pudru i ubijać, aż piana zrobi się błyszcząca.

4. Do piany dodać bułkę tartą wymie­szaną z mąką, startymi migdałami i kremem czekoladowym, lekko wy­mieszać, wlać do formy i upiec. Można upiec w jednej podłóżnej formie, ale jeżeli masz mniejsze foremki z których można dociąć później ciasto w kształt jeża – tym lepiej!

5. Ciasto po upieczeniu wyjąć po 15 minutach z formy. W międzyczasie sparzyć migdały, obrać je ze skórki. Ciasto przybrać migdałami pokro­jonymi na małe podłużne kawałki. Po ostudzeniu polać polewą czeko­ladową.