Przepisy na piracki tort – okręt – pirackie urodziny dla dzieci

przepis na tort statek piracki

Pieczemy dowolne ciasto, np. zebrę lub murzynka, obcinamy je na kształt statku z dwóch stron, oblewamy polewą i dekorujemy masztem, chorągiewkami z papieru oraz słodyczami: lentilkami i żelkami. Załogą statku mogą być misie-żelki. Na urodzinowe przyjęcie jak znalazł!

Będziesz potrzebować:

– składniki jak na ciasto „Murzynek”

– lentilki, żelki

– papierowe chorągiewki, nitka, patyczki do szaszłyków

Przepis na murzynka

Składniki:

  • kostka masła
  • 2 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jaja
  • 3 łyżki kakao
  • pół szklanki wody
  • aromat rumowy

Wykonanie:

Ciasto w kształcie statku:

Pieczemy dowolne ciasto, np. zebrę lub murzynka, obcinamy je na kształt statku z dwóch stron, oblewamy polewą i dekorujemy masztem, chorągiewkami z papieru oraz słodyczami: lentilkami i żelkami. Załogą statku mogą być misie-żelki.

Przepis na murzynka:

Margarynę, cukier, kakao i wodę rozpuszczamy w garnku powoli, na małym ogniu. Odstawiamy do ostygnięcia.

Z powstałej masy musimy odlać około 1/4 szklanki na polewę czekoladową.

Do pozostałej części ciasta dodajemy jaja, mąkę, proszek do pieczenia i aromat rumowy.

Wszystko dokładnie mieszamy i wylewamy na podłużną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Ciasto pieczemy około 50 minut w temperaturze 180°C.

Gdy ciasto ostygnie, polewamy je odlaną wcześniej polewą.

Doskonała na pirackie urodziny lub bal karnawałowy! Autorką pirackiego menu jest Pani Monika z Warszawy, mama sześcioletniego Kubusia.