Co potrzebujesz by zrobić pierniczki z szybkami z landrynek:
1/2 l miodu
1 jajko
5 łyżek cukru
0,5 kg mąki lub więcej
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka przyprawy piernikowej
landrynki
Jak zrobić pierniczki z szybkami z landrynek:
1/2 l miodu
1 jajko
5 łyżek cukru
wymieszać, a następnie dodaj:
0,5 kg mąki lub więcej
1 łyżeczka sody i 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
Gdy już wyrobisz ciasto, rozkrusz landrynki w mikserze lub młotkiem. Z ciasta wytnij różne kształty, a w nich dowolnie środek. Może być np. serce, a w nim „okienko” w kształcie choinki. Układaj pierniki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – w wycięte „okienka” wsyp pokruszone landrynki, najlepiej „z górką” (można dosypać w trakcie pieczenia gdy już widać jak się roztapiają).
Trzeba pamiętać o wycięciu dziurek na sznureczek przed pieczeniem (jeśli „witrażyki” mają wisieć w oknie lub na choince). Najlepiej robić to zwykłą słomką.
Blachę wkładamy na 10 min. do piekarnika nagrzanego do 150-160 st.C.
WYCHODZĄ ŚLICZNE WITRAŻE! I BAAARDZO SŁODKIE….
TUTAJ zobacz inne przepisy i zabawy na Boże Narodzenie