Przepis na mazurek z serem

przepis na mazurek z serem

Mazurek – tradycyjne ciasto wielkanocne. Wymaga trochę pracy, ale efekt wygląda smakowicie. Dzieci na pewno z radością pomogą w dekoracji!

Składniki na mazurek z serem:

CIASTO:
 3 łyżki miękkiego masła
 2 łyżki cukru
 10 dag białego sera
 20 dag mąki
 Łyżeczka proszku do pieczenia
 Jajko

BIAŁA POMADA:
 10 dag masła
 ½ szklanki cukru pudru
 ½ szklanki mleka w proszku
 2 łyżki gorącej wody
 Kilka kropli aromatu rumowego

DEKORACJA:
 Tabliczka czekolady
 2-3 łyżki mleka
 Migdały bez skórki
 Suszone morele

Jak zrobić mazurek z serem:

1. Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować na placek o wymiarach 25 na 25 cm. Przełożyć do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy. Ciasto nakłuć widelcem i piec około 20 minut w temp. 180 stopni.
2. Składniki na pomadę włożyć do rondla, ciągle mieszając podgrzewać na małym ogniu, aż całkowicie się rozpuszczą. Trzeba robić to ostrożnie, ponieważ pomada lubi się przypalać. Gdy masa zacznie się gotować, zdjąć z ognia i jeszcze gorącą wylać na ciasto. Równo rozprowadzić – najlepiej szerokim i długim nożem. Odstawić do zastygnięcia.
3. Czekoladę rozpuścić w rondlu razem z mlekiem, przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i udekorować mazurek. Na rancie ułożyć kwiatki z migdałów i suszonych moreli.

Przepis otrzymaliśmy od Pana Piotra.