Jadzia Pętelka
Jadzia Pętelka

Warsztaty dla rodziców w Poznaniu

📅 sobota 02.03.2013
Warsztaty dla rodziców w Poznaniu

 

FOTOGRAFIA KULINARNA – JAK TO UGRYŹĆ?- warsztaty fotograficzne
Termin: 23 lutego 2013
Czas trwania: od 11.00 do 17.00
Prowadzący: Warsztat Kadru
Miejsce: Concordia Design, Warsztat Kadru, poziom -1
Cena: 460 zł

   

Prowadzisz bloga kulinarnego, jesteś kucharzem, managerem restauracji, albo po prostu uwielbiasz gotować i chcesz robić wspaniałe zdjęcia swoich potraw? Zapraszamy na warsztaty fotografii kulinarnej z Warsztatem Kadru.
Fotografia jedzenia to jedna z najtrudniejszych dziedzin fotografii. Pozornie prosta, wystarczy upichcić coś smacznego, podać w wyjątkowy sposób i… nie wiedzieć czemu na zdjęciu nie wygląda tak apetycznie. A przecież obie pasje – kulinaria i fotografia – są blisko, uzupełniają się. Blogi kulinarne, nowoczesne menu są opatrzone ogromną ilością zdjęć, wręcz sprawiają, że na sam widok opisywanych potraw czujemy się głodni. Na warsztatach pokażemy Wam, jak skomponować wymarzony zestaw zdjęć, który nie pozostawi wątpliwości, co do jakości serwowanych potraw. Przerobimy każdy detal, możliwości aparatu, światło, kompozycję, żebyś był pewien, że Twoje zdjęcia pobudzą apetyt. Na widok tych fotografii każdy poczuje ucisk w żołądku. Zgłodnieliśmy, a ty?
Program:
– Na dobry początek: Przystawka fotograficzna – kreowanie oświetlenia i wykorzystanie światła dziennego i jego możliwości w tworzeniu plastyki zdjęć.
– W dobrym guście: Aranżacja planu – układanie produktów, dań i innych pyszności w smakowity kadr, czyli kompozycja w świecie kulinariów jako absolutna podstawa dobrego smaku i budowanie apetyczności kadru. Użycie lampy błyskowej jako głównego lub dodatkowego źródła światła.
– Kropka nad i: Kadr w klimacie… – tworzenie scenerii do klimatycznych zdjęć, takich, by ślinka ciekła. Aranżowanie ciekawych ujęć wieloplanowych, podkreślanie motywu głównego za pomocą małej głębi ostrości, rozmyciem tła. Poznamy także  triki często stosowane w fotografii kulinarnej. Co ważne, dopracujemy także do perfekcji nasycenie kolorystyczne by nasze fotografie miały niepowtarzalny charakter.
W trakcie przerwy uczestnicy mają zapewniony lunch.

Na zajęciach chętnie też obejrzymy Wasze zdjęcia i indywidualnie doradzimy, co zrobić by otrzymywać taki efekt wizualny o jakim marzycie.

Zapewniamy:
– aparaty fotograficzne (dla osób nie posiadających własnego sprzętu)
– pełen wachlarz obiektywów marki Sigma do korzystania w trakcie warsztatów
– statywy fotograficzne
– niezbędne produkty i danie główne przygotowane przez szefa kuchni Concordia Taste.
– talerzyki, miseczki, deseczki i tysiąc ciekawych naczyń i obiektów do zdjęć.

 

KOBIECA GARDEROBA ZAPACHOWA- warsztaty zapachowe
Termin: 1 marca 2013
Czas trwania: od 18.00 do 20.00
Prowadząca: Marta Siembab, Senselier
Miejsce: Concordia Design
Cena: 199zł

Jak zapachem podkreślić swój profesjonalizm, a jak uwodzić? Jaki zapach wybrać na wielkie wyjście, a jaki na spotkanie biznesowe? Przyjdź na warsztaty z Marta Siembab i dowiedz się, jak stworzyć swoją garderobę zapachową.
Zapach ma ogromne znaczenie -to on często decyduje o tym, jak odbierają nas inni i dla kogo sami tracimy głowę! Jeśli więc chcesz świadomie kreować swój wizerunek i nauczyć się dopierać właściwy zapach do swojej osobowości, stroju i okazji – te warsztaty są dla Ciebie.
Podczas dwugodzinnych warsztatów zapachowych z Martą Siembab – jedyną w Polsce profesjonalną trenerką zapachową, dowiesz się wszystkiego o zapachach i o tym, jak stworzyć odpowiednią dla siebie garderobę zapachową. Zapraszamy…to będą naprawdę kobiece warsztaty.
Program warsztatów:
Wstęp:
Ćwiczenie pobudzające wyobraźnię: jak mówić o zapachu?
Nauczysz się analizowania i profesjonalnego opisywania zapachu.
Część I
Dowiesz się m.in. : Jak pachnieć w pracy i jak zapach wpływa na wizerunek profesjonalistki?
Jakie perfumy lubisz i co sprawia, że dany zapach świetnie na Tobie „leży"?  
Co decyduje o trwałości perfum? Jak nie zgubić się w gąszczu zapachów? 
Część II
Perfumy na wielkie wyjście – jak uświetnić wielkie wydarzenie wyjątkowym zapachem?
Jak zapachy wpływają na nasze emocje i pamięć? Jak dzięki perfumom nie dać o sobie zapomnieć?
Część III
Perfumy zmysłowe – jak uwodzić zapachem?  Czy można uwodzić zapachem? Co to znaczy: pachnieć zmysłowo? Jak perfumy działają na płeć przeciwną?
Warsztaty prowadzone przez Martę Siembab przebiegają bardzo różnorodnie – przeplatają się w nich elementy interaktywnej zabawy, dyskusji, prezentacji, quizu, osobistej rozmowy. Uczestnicy uczą się rozpoznawać zapachy, opisywać wrażenia, a następnie dobierać perfumy do swoich preferencji, nastroju, okazji. Każdy otrzymuje kartę, na której zapisane są poznawane składniki i perfumy oraz notuje na niej swoje wrażenia, spostrzeżenia. Wyposażeni w wiedzę i węchowe doświadczenie uczestnicy potrafią samodzielnie poruszać się w perfumerii, wybierać perfumy dla siebie i na prezent, a nawet trafnie wybrać zapach na podstawie samego opisu (nieoceniona pomoc przy zakupach w internecie!).
Podczas spotkania demonstrowane są autentyczne certyfikowane surowce używane przez perfumiarzy oraz najwyższej jakości perfumy luksusowe i niszowe. Senselier to inicjatywa niezależna, nie sponsorowana przez żadną markę kosmetyczną i nie reprezentująca żadnej z nich.
Prowadząca:
Marta Siembab – jedyny w Polsce profesjonalny trener zapachowy, autorka pierwszych niezależnych warsztatów zapachowych, założycielka pracowni Senselier. W zakres jej szerokich kompetencji wchodzą szkolenia, eventy, imprezy, wyjazdy integracyjne, konferencje prasowe, wykłady i warsztaty związane z zapachem i zmysłem węchu.
Z unikalnej wiedzy Marty Siembab skorzystali do tej pory praktycy i studenci Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, a także dziennikarze Wysokich Obcasów, Przekroju, Pani, Twojego Stylu, In Style, Zwierciadła, Glamour, Cosmopolitan, Gali, CKM, czy Playboya. Przeszkoliła zespoły wielu prestiżowych firm, między innymi Dior, Sisley, Estee Lauder , Coty i L′Oreal. W warsztatach Senselier udział wzięły między innymi Małgorzata Kożuchowska, Gosia Baczyńska, Agnieszka Maciąg, Lidia Popiel i Magda Wunsche.

 

CIUCHOWO-PRZERÓBKOWO Z MAGDĄ HASIAK – warsztaty modowe
Termin: 02.03.2013
Czas trwania: godz. 11.00- 15.00
Prowadzący: Magda Hasiak, projektantka mody (www.magdahasiak.com),
Miejsce: Concordia Design
Cena: 250 zł

   

To już drugie warsztaty z projektantką mody Magdą Hasiak. Z poprzednich każdy wyszedł z mnóstwem nowych pomysłów i przede wszystkim z oryginalnym ciuchem. Relację uczestnika – blogera  Igora Radlewskiego – możecie przeczytać u niego na blogu: http://www.radlewski.com. A potem…sami zapiszcie się na warsztaty z Magdą.

Czy te warsztaty są dla Ciebie?
Tak, jeśli w Twojej szafie jest pełno ubrań, których już nie nosisz… Jeśli często powtarzasz: „nie mam co na siebie włożyć"… Jeśli trudno Ci zdecydować, w czym tak naprawdę dobrze wyglądasz… Jeśli lubisz bawić się modą, szyć, przerabiać, kombinować i zmieniać swój wygląd.
Magda Hasiak nie tylko sama od lat projektuje niepowtarzalne i oryginalne ubrania, ale też doskonale doradza innym, jak projektować. Na 4-godzinnych warsztatach pokaże wam m.in.:
– jak za pomocą kilku prostych cięć przerobić stare ubranie na nowe
– jak dobrać ubranie na różne okazje
– jak stworzyć niepowtarzalny strój
– jak za pomocą odpowiedniego ubioru pozbyć się kompleksów
– jak bawić się modą i cieszyć swoim wyglądem!
W cenie gwarantujemy wszystkie materiały niezbędne do szycia, cięcia, przerabiania, doszywania i wyczarowania nowych ubrań i stylizacji. Zapewniamy też stanowiska pracy oraz opiekę i konsultacje stylistyczne Magdy Hasiak. Na warsztaty  prosimy zabrać ubrania, które chcielibyście przerobić na nowe.
Prowadząca:
Magda Hasiak to czołowa poznańska projektantka. Współtwórczyni kolektywu Selektornia, który od pięciu lat zachwyca nie tylko rynek modowy, ale przede wszystkim kobiety. Magda Hasiak od dwóch sezonów projektuje pod własnym nazwiskiem. Swoje projekty adresuje do kobiet poszukujących niecodziennych rozwiązań. Charakterystyczna dla jej modeli jest zabawa geometrią i to właśnie ta kombinacja wyróżnia ją na rynku modowym i stawia pośród najbardziej kreatywnych architektów mody w naszym kraju. Obok projektowania doskonale odnajduje się w pracy na planie zdjęciowym, gdzie tworzy stylizacje, które często powstają na bazie samodzielnie tworzonych kostiumów. Fragment relacji Igora Radlewskiego  z warsztatów:
„Kurs z Magdą Hasiak nie tylko nauczył mnie podstaw przerabiania starych ubrań, (takich jak zwężanie spodni/taliowanie koszul czy tworzenia nowych wzorów na starych koszulkach) ale i dzięki warsztatom poznałem konstrukcje ubrań, projektowanie od postaw i jak za pomocą kilku prostych cięć stworzyć zupełnie nowe ubranie. Cztery godziny kursu w bardzo przyjaznej i miłej atmosferze minęły w mgnieniu oka, jednak zdążyłem się wszystkiego nauczyć oraz przerobić i uczyć kilka nowych ubrań od zera".
Więcej oraz zdjęcia: http://www.radlewski.com/2013/02/ciuchowo-przerobkowo-warsztaty-z-magda.html

 

„GONIMY KRÓLICZKA" – warsztaty kulinarne z szefem kuchni Concordia Taste
Termin: 2 marca 2013
Czas trwania: godz. 12.00 – 16.00
Prowadzący: Tomasz Purol, szef kuchni Concordia Taste
Miejsce: Concordia Design
Cena: 150 zł

   

Nie chodzi o to, by złapać króliczka, lecz by… przygotować z niego pyszne wielkanocne potrawy.A tego można nauczyć się na kolejnych warsztatach kulinarnych z szefem kuchni restauracji Concordia Taste. 
Wielkanoc coraz bliżej, więc jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości niecodzienną, oryginalną potrawą, koniecznie wybierzcie się na warsztaty kulinarne z Tomkiem Purolem. Pod okiem naszego szefa kuchni nauczycie się samodzielnie przygotowywać pyszne dania z królika, zobaczycie, jak pięknie można je podać, a na koniec…sami usiądziecie do stołu i będzie świętować.

Menu:
Przystawka gorąca: Gotowany w niskiej temperaturze comber z królika na musie z zielonej cukinii z karmelizowanymi żółtymi burakami z dodatkiem emulsji pietruszkowej

Zupa:
Esencjonalny bulion z królika, pomidorów i tymianku podany z króliczymi pulpecik
Danie główne:
Kiełbasa z królika i wędzonego boczku podana na musie z czerwonego buraka, pieczonymi marchewkami z sosem z musztardy francuskiej

Deser: Słodkie kulki czekoladowe na zielonym cieście.

Prowadzący:
Tomasz Purol – prawdziwy mistrz wśród kucharzy. Zdobywca m.in. kulinarnego pucharu Polski, złotego medalu na Drużynowych Mistrzostwach Europy we Włoszech i pierwszego miejsca na Olimpiadzie Smaku. Był szefem kuchni najlepszych hoteli w Polsce, teraz wprowadza swoje autorskie menu w Concordia Taste. Kocha ryby i owoce morza, promuje polskie produkty regionalne i z uporem przypomina wszystkim o takich warzywach jak jarmuż, pasternak czy brukiew. Twierdzi, że dobry kucharz powinien być ciągle głodny i spragniony… Głodny nowych doznań i spragniony świeżych pomysłów.

427 ocen
4.97
dodaj ocenę
×
zapis na newsletter - prezent
Zapisz się na cotygodniowy newsletter z wydarzeniami w Twoim mieście i odbierz eBook za darmo! wybierz eBook dla siebie
zapis na newsletter - prezent
Adres:
ul. Zwierzyniecka 3, 60-813 Poznań
Kontakt:

(61) 667 44 00
kids@concordiadesign.pl
http://www.concordiadesign.pl