Królik i Misia
Królik i Misia

warsztaty dla dzieci

📅 niedziela 04.03.2012 do sobota 31.03.2012
warsztaty dla dzieci

Program warsztatu obejmuje zagadnienia:

1. Pełnowartościowy jadłospis dla dzieci w wieku przedszkolnym 3-6 lat .

– Najważniejsze zasady układania jadłospisu przedszkolnego, co powinno się znaleźć w menu dziecka, jakie produkty wybierać, jak czytać etykiety produktów spożywczych, porcje odpowiednie dla dzieci w tym wieku, zasada 7U jak stosować ją na co dzień, zdrowe podwieczorki, wzorcowy jadłospis przedszkolny jak wygląda. Dodatkowo wskażemy najczęstsze błędy w jadłospisach przedszkolnych. Przeanalizujemy przykładowe jadłospisy z Państwowych przedszkoli i wskażemy błędy żywieniowe. Istnieje możliwość przeanalizowania na warsztacie jadłospisu z danego przedszkola.

2. Jak gotować zdrowo.

– Dietetyk zaprezentuje zdrowe techniki kulinarne, nauczy jak gotować zdrowo, przybliży zdrowe zasady przygotowywania posiłków, zaproponuje optymalny harmonogram posiłków). Powiemy także jak uczyć dzieci zdrowych nawyków żywieniowych oraz jakich błędów nie popełniać przy żywieniu zbiorowym. Podpowiemy w jaki sposób możemy przemycić warzywa i zdrowe posiłki dzieciom w przedszkolu, zaproponujemy przykładowe zdrowe przepisy.

3. Zdrowo i smacznie – czyli Dobra Praktyka Higieniczna i Dobra Praktyka Produkcyjna w kuchni przedszkola:

– Wymagania dotyczące pomieszczeń, w których produkowane są posiłki, wyposażenie techniczne, sprzęt kontrolno-pomiarowy, konserwacja maszyn i urządzeń, zabezpieczenie przed szkodnikami, proces mycia i dezynfekcji, higiena osobista i stan zdrowia osób produkujących posiłki, szkolenia pracowników, usuwanie odpadów, zaopatrzenie w wodę: wymagania SANEPIDU w przypadku zaopatrzenia przedszkola w wodę "miejską" przygotowywanie i wydawanie posiłków

4. Bezpiecznie i zgodnie z prawem czyli system HACCP w przedszkolu

– Jak poradzić sobie z dokumentacją systemu HACCP i jak powinna ona wyglądać Co to jest system HACCP i na czym polega, z czego wynika obowiązek prawny wdrażania zasad systemu HACCP , w jaki sposób wdrażamy system i kto jest za to odpowiedzialny, obowiązki kierownictwa przedszkola związane z wdrożeniem systemu HACCP

Na warsztaty zapraszamy:

  • Osoby odpowiedzialne za tworzenie jadłospisów przedszkolnych
  • Osoby odpowiedzialne za przygotowywanie posiłków w przedszkolach
  • Dyrektorów placówek przedszkolnych i zespołów szkolno-pedagogicznych

Wykładowcy:

  • mgr Agnieszka Daria Kula – Dietetyk portalu www.przepisy-dla-dzieci.pl
  • mgr. inż Hanna Półtorak – konsultant systemów zarządzania www.haccp-gmp.com.pl

Terminy: 03.03.2012, 17.03.2012, 24.03.2012

Zainteresowane osoby prosimy o kontakt na e-mail: justyna@przepisy-dla-dzieci.pl

808 ocen
4.96
dodaj ocenę
×
zapis na newsletter - prezent
Zapisz się na cotygodniowy newsletter z wydarzeniami w Twoim mieście i odbierz eBook za darmo! wybierz eBook dla siebie
zapis na newsletter - prezent