Co Barbarzyńca mógł jadać na obiad? Degustacja.
Proponujemy Państwu degustację kilku dań sporządzonych ze składników dostępnych w starożytności na naszych ziemiach. Będą one przyrządzone metodami dostępnymi 2 tysiące lat temu, a więc na otwartym ogniu lub żarze oraz w naczyniach charakterystycznych dla tzw. okresu wpływów rzymskich. Każda z potraw jest inna i wymaga specjalnego przygotowania. Chętnie opowiemy z czego i jak je przyrządziliśmy.
Podpłomyki – starożytny chleb. Warsztaty.
W starożytności nie znano dzisiejszej formy chleba, co nie znaczy, że nie jedzono produktów mącznych. Prostą, aczkolwiek nadal pracochłonną alternatywą są podpłomyki, czyli placki z mąki i wody. Zapraszamy chętnych do spróbowania swoich sił przy ugniataniu i wałkowaniu ciasta oraz pieczeniu podpłomyków. Nagrodą będzie możliwość spróbowania własnoręcznie przyrządzonego placka.
Stanowisko z ziołami i zbożami.
Do czego w starożytności mogła służyć pokrzywa? Jakie zioła wykorzystywano? Jak one wyglądają? Na te pytania postaramy się odpowiedzieć na naszym stanowisku. Rozpoczynając nasze poszukiwania warto wspomnieć, że badania archeobotaniczne przynoszą nam ciekawe informacje dotyczące roślin wykorzystywanych w kuchni ludności kultury przeworskiej. Niektóre są znane i uprawiane do dziś, ale wyszły z codziennego użycia w kuchni (np. komosa, czosnek niedźwiedzi). Wiele roślin ma również inne zastosowania, choćby w lecznictwie, ale nie tylko.
Stanowisko z ceramiką naczyniową.
W czym gotowano potrawy? Z jakich naczyń jedzono? Jak przechowywano pożywienie? To kolejne zagadki starożytnej gospodyni domowej, które postaramy się rozwikłać. Pokażemy rekonstrukcje naczyń, a nawet opowiemy jak one powstają
i do czego można je wykorzystać.
Kurs online - Jak zachęcić dziecko do nauki
Czy i jak motywować dzieci
Nie ma jednego powodu, dla którego dziecko nie chce się uczyć i dlatego nie ma jednej prostej recepty na zmotywowanie go do nauki. Na edukację trzeba spojrzeć szerzej, w kontekście całej rodziny. Zapnijcie pasy! Ten kurs to prawdziwa szybka rodzinna edukacyjna rewolucja!
(zdjęcia z archiwum „Harjis”)
Warto zapoznać się z informacjami na temat grupy przeprowadzającej zajęcia:
Stowarzyszenie Archeologii Eksperymentalnej „Harjis”
Grupa realizuje projekt mający na celu możliwie wierne odtworzenie stroju, uzbrojenia i realiów życia kultury przeworskiej, czyli ludności zamieszkującej w pierwszych wiekach naszej ery obecne terytorium Państwa Polskiego.
Popularyzację wiedzy o Europie Barbarzyńskiej rozpoczęto w roku 2007. Działalność grupy opiera się również na doświadczeniach w dziedzinie rzemiosł takich jak kowalstwo, ciesielstwo, kaletnictwo, tkactwo oraz garncarstwo. Prowadzone są doświadczenia w użyciu różnych rodzajów uzbrojenia. „Harjis” stara się także odtworzyć w jak najpełniejszy sposób drogę człowieka w zaświaty poprzez interpretację źródeł historycznych i archeologicznych. Dopełnieniem życia obozowego jest próba rekonstrukcji gospodarki żywieniowej kultury przeworskiej, a w efekcie odwzorowania kuchni barbarzyńskiej.
Grupa zrzesza ludzi z różnych zakątków Polski oraz z odmiennych środowisk. Trzon „Harjis” stanowią archeolodzy, dzięki czemu projekt ma charakter naukowy, lecz przystępny dla każdego żądnego barbarzyńskiej przygody.
Muzeum Starożytnego Hutnictwa Mazowieckiego
Muzeum Starożytnego Hutnictwa Mazowieckiego im. Stefana Woydy w Pruszkowie
Muzeum Starożytnego Hutnictwa Mazowieckiego …
Muzeum mieści się w XIX-wiecznej oficynie należącej do zespołu pałacowego rodziny Potulickich. - Możliwość zwiedzania z tłumaczem PJM / pętla indukcyjna etc.
22 758 72 66
muzeum@mshm.pl
http://www.mshm.pl