- Festiwal jest doskonałą okazją, aby wspólnie pogotować, posłuchać opowieści o tworzeniu lokalnego jedzenia, skosztować wyjątkowych przysmaków a także poznać ciekawych ludzi.
Można będzie przyjrzeć się z bliska miejskim projektom zmieniającym otaczającą nas rzeczywistość. Wszystko po to by szerzyć świadomość tego co i jak jemy i od kogo kupujemy, a przede wszystkim zachęcić do zwolnienia tempa życia-be slow be happy!
Program Festiwalu:
- Cały dzień
Regionalne i lokalne specjały – najlepszej jakości produkty prosto od producentów.
Strefa slow blogera – zakosztuj specjałów najlepszych slow blogerów kulinarnych
Od godz. 13 Marchewka: Rewolucja pokaże jak robi się zakwas na prawdziwy domowy chleb, a gotowy zakwasowy zaczyn będziesz mógł zabrać do domu 🙂
Spotkanie z ogrodnikiem Miasto i Ogród Sławomirem Sendzielskim – co i jak siać, żeby dobrze wyrosło czyli rzecz o miejskim ogrodnictwie.
Prezentacje proekologicznych projektów miejskich – Miejskie pszczoły,Oddam Odpady
Kącik dla dzieci – warsztaty i atrakcje dla najmłodszych w tym:
- 10.00 – 12.00
Kreatywne zabawki, czyli coś z niczego – warsztaty z upcyklingu prowadzi oddamodpady.pl
- 12.30 – 13.30
Tworzymy naturalne świeczki z pszczelego wosku razem z Bartnik Mazurski
- 14.00 – 16.00
Gotujemy zdrowe słodycze razem z Grow With Culinary
Zgłoszenia na warsztaty: martyna@slowyourlife.pl
- 10.00 – 12.00
Slowfoodowe śniadanie mistrzów „Smaki Jesieni"
Śniadanie poprowadzi MACIEJ NOWICKI – szef kuchni królewskiego Muzeum Jana III w Wilanowie ! Wspomagać go będą blogerki Rudej Gotowanie i Kasza Jaglana.
Przy wspólnym stole zasiądą także producenci śniadaniowych specjałów. Posłuchamy jak tworzy sery Kozia Farma Złotna, o pozyskiwaniu miodu opowie Bartnik Mazurski. Kalinówka wytłumaczy jak tworzy najlepsze w regionie mięsa i wędliny, a z Cydr Ignaców wzniesiemy toast na cześć polskich jabłek. Zapraszamy do stołu wspólnie ze Slow Food Youth Warszawa!
Jeśli chcesz tylko popatrzeć lub posłuchać-po prostu przyjdź.
Jeśli natomiast masz w sobie odkrywcę i chcesz mieć zapewnione miejsce przy stole a także wziąć udział w przygotowaniach i degustacji wyślij zgłoszenie na adres martyna@slowyourlife.pl.
- 13.00 – 14.30
Uwolnij żywność – nie wyrzucaj, nakarm!
Dyskusję nt. zrównoważonej gospodarki żywnością i metod walki z marnotrawstwem poprowadzą Banki Żywności
- 17.00
Koncert CzessBand! Energetyczna muza w najlepszym folkowym wydaniu!
Gościnnie posłuchamy białego śpiewu.
Wstęp na koncert płatny 15 zł.
Wkrótce więcej nowości i niespodzianek!
Do zobaczenia!
Zacni Partnerzy: Miasto i Ogród, BioBazar, Slow Food Youth Warszawa, Miejskie Pszczoły, Grow with Culinary, Mintu.me, Sprawiedliwy Handel, Kupuj odpowiedzialnie, Banki Żywności, Cornelius – kogut wśród piw,Biotrem
Patronat medialny objęli: SLOW LIFE Magazyn, Magazyn Estilo, Magazyn Usta, Dziennik Rolniczy, Zielone Miasto, biokurier