Jak zrobić puszystą focaccię w domowych warunkach – przepis krok po kroku

📅 środa 26.06.2024 do środa 03.07.2024
Puszysta foccacia
Delikatne, pulchne ciasto drożdżowe wywodzące się z popularnej na świecie kuchni włoskiej – focaccia od lat podbija serca wielbicieli wytrawnych potraw i szybkich przekąsek. W wielu regionach Europy jest podstawą pizzy, w innych z kolei stanowi przystawkę spożywaną ze świeżymi warzywami lub oliwą. Jak zrobić puszystą focaccię w domowych warunkach? Sprawdzamy!

Co wchodzi w skład focacci?

Zagłębiając się w tajniki znakomitej kuchni włoskiej, nie sposób pominąć focaccię – popularne w tamtych regionach pieczywo spożywane zarówno zaraz po upieczeniu, jak też na zimno, z różnymi dostępnymi pod ręką dodatkami. Łagodny smak wyrastającego ciasta można uszlachetnić poprzez dodanie oliwek, mieszanki ziół lub gałązek świeżo zerwanego rozmarynu, a w bardziej rozbudowanej wersji wierzch placka udekorować wybranymi warzywami czy wędliną.

Co wchodzi w skład najprostszej focacci? Przede wszystkim dobrej jakości mąka pszenna, trochę soli i cukru, oliwa z pierwszego tłoczenia, niewielka ilość ciepłej wody oraz świeże lub suszone drożdże odpowiadające za wyrośnięcie ciasta.

Przygotowanie puszystej focacci krok po kroku

Macie ochotę upiec na obiad lub podwieczorek wyśmienitą przekąskę w postaci złocistej focacci pachnącej ulubionymi dodatkami? Nic prostszego! Wystarczy przygotować wszystkie niezbędne do wyrobienia ciasta składniki, szeroką miskę oraz wysmarowaną oliwą formę, w której placek będzie najpierw trochę wyrastał, a potem zapiekał w wysokiej temperaturze. Za puszystość przekąski odpowiadają nie tylko właściwie dobrane składniki, ale także kolejność przygotowywania.

  • Z około 0,5 kg mąki odsypcie 2 łyżki do niewielkiej miseczki. Wlejcie kilka łyżek ciepłej wody, drożdże (w granulkach 5 g lub świeże około 20 g), małą łyżeczkę cukru. Wszystkie składniki dobrze wymieszajcie, przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na 30 minut lub do czasu, aż zaczyn podwoi swoją objętość.
  • Do większej miski przesypcie resztę mąki pszennej, dodajcie 1-2 płaskie łyżeczki soli, 2 łyżki oliwy oraz trochę ciepłej wody. Całość delikatnie połączcie, przelewając ostrożnie cały zaczyn. Wszystkie składniki najpierw mieszajcie szpatułką, a następnie ręką lub mikserem na lepkie, dość luźne ciasto. Gdyby było zbyt suche, wlejcie jeszcze odrobinę wody. Na tym etapie możecie wrzucić ulubione dodatki, np. świeże lub suszone zioła czy pokrojone w kółka oliwki bez pestek.
  • Wyrobioną masę przykryjcie ściereczką i pozostawcie w ciepłym, suchym miejscu do wyrośnięcia.
  • Na wysmarowanej oliwą formie rozciągnijcie ciasto natłuszczonymi dłońmi w taki sposób, by wszędzie miało jednorodną grubość. Nie zapomnijcie skropić oliwą wierzchu ciasta, dzięki czemu podczas pieczenia pokryje się pachnącą, chrupiącą skórką, a wewnątrz zachowa miękkość i wilgoć. Znowu odstawcie na około 15 minut do lekkiego wyrośnięcia.
  • Pieczcie w dobrze nagrzanym piekarniku (200-210ᵒC) przez około 20 minut, dopóki wierzch ciasta nie stanie się złocistobrązowy.
  • Podawajcie po lekkim przestygnięciu jako przekąskę lub z ulubionymi dodatkami.

Z czym focaccia smakuje najlepiej?

Focaccię można przygotować na różne sposoby. Najczęściej ciasto wypiekane jest solo lub ewentualnie z dodatkiem ziół, zwłaszcza w postaci listków szałwii lub niewielkich gałązek rozmarynu. Młode, świeżo zerwane rośliny nadają wypiekowi unikalnego aromatu oraz zdecydowanie bardziej głębokiego smaku, który świetnie się komponuje zarówno z włoskimi wędlinami, jak i niektórymi rodzajami jarzyn. Częstym dodatkiem do klasycznej wersji focacci jest morska sól, bardzo grubo mielona, tak aby po wyciągnięciu z piekarnika wciąż pozostawała na delikatnie chrupiącej powierzchni.

Chcąc zaserwować ten wyjątkowy wypiek w bogatszej wersji, na surowym cieście warto ułożyć np. połówki pomidorków koktajlowych, cebulę, oliwki, paprykę, ser feta, a nawet plasterki świeżych fig lub podgotowanych ziemniaków.

Zanim zaplanujecie przygotować smaczną, pachnącą ziołami przekąskę, zajrzyjcie na Przepisy.pl i dowiedzcie się, jak podawać oraz z czym jeść focaccię – wyjątkowe pieczywo zaliczane do najsmaczniejszych i najbardziej popularnych dań słynącej z dobrego smaku kuchni włoskiej. Życzymy smacznego!

Artykuł sponsorowany

243 ocen
5.00
dodaj ocenę
×
zapis na newsletter - prezent
Zapisz się na cotygodniowy newsletter z wydarzeniami w Twoim mieście i odbierz eBook za darmo! wybierz eBook dla siebie
zapis na newsletter - prezent