Impreza ma na celu promocję tradycyjnej kuchni ludowej, wyrobów ekologicznych, domowych przetworów i wypieków. Stoiska przygotowane zostaną przez Koła Gospodyń Wiejskich, Lokalne Grupy Działania, gospodarstwa ekologiczne, wytwórców produktów wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz nagrodzonych na różnych konkursach kulinarnych, m.in. „Perłą" przyznaną przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Mieszkańcy Włocławka będą mogli spróbować i zakupić m.in. wędliny wykonane tradycyjnymi metodami – szynki, polędwice, kiełbasy w smalcu, wyroby z gęsi – półgęsek, pasztety, okrasę, wędzone ryby, sery z mleka krowiego i koziego, przetwory owocowe i warzywne – powidła (w tym znane w całej Polsce śliwkowe strzeleckie), gruszki, soki z bzu czarnego, mniszka, sosny, buraczki, przeciery, miody, podpiwek, kawę orkiszową, piwa, śmietanówkę, księżycówkę oraz musztardy i chrzany. W ofercie wystawców znajdą się również gotowe potrawy, m.in. pierogi z różnymi nadzieniami, zupy, bigosy, chleby, ciasta – drożdżowe, jabłecznik, sernik, pączki ziemniaczano-dyniowe.
Spotkanie będzie dobrą okazją do poznania lub przypomnienia zapomnianych już często smaków i produktów z dawnej kuchni.
Imprezie towarzyszyć będzie występ Zespołu Folklorystycznego i Kapeli „Kujawioki od Dobrego" działających przy GOK Dobre.
Targ odbędzie się bez względu na pogodę.
Wstęp wolny. Zapraszamy
W Muzeum Etnograficznym, w godz. od 10.00 do 15.00, udostępnione będą wystawy: „Kultura ludowa Kujaw i ziemi dobrzyńskiej przełomu XIX i XX w." oraz „Burczybasy, bazuny i mazanki. Instrumenty polskiej muzyki ludowej". Wstęp płatny.
87-800 Włocławek
(0*54) 232 36 25
http://www.muzeum.wloclawek.pl/pl/index.php