Jadzia Pętelka
Jadzia Pętelka

Festiwal kulinarny w Poznaniu

📅 sobota 20.07.2013
Festiwal kulinarny w Poznaniu

 

Wśród wielu atrakcji w programie festiwalu znajdzie się m.in. wiele
ciekawych zajęć warsztatowych. Na szczególną uwagę zasługują te, prowadzone
przez gościa specjalnego wydarzenia – znanego kucharza, autora książek
kulinarnych i programów telewizyjnych, Grzegorza Łapanowskiego. Jego ‘Szkoła
na Widelcu′, Partner Honorowy ‘Zbliżenia na Jedzenie′, to fundacja, która
skupia swoją działalność między innymi na poprawie jakości żywienia dzieci w
szkołach oraz zwiększaniu świadomości na temat żywienia wśród rodziców.

Warsztaty "Kuchnia dla Malucha".

Tematem warsztatów będą dania przygotowane na bazie sezonowych, świeżych i lokalnych produktów.

Grzegorz Łapanowski poprowadzi 2 półtoragodzinne warsztaty dla dzieci, które
udowodnią, że gotowanie to doskonała forma edukacji przez zabawę, sposób na
poznanie przez dzieciaki nowych, ciekawych smaków oraz przekonanie
niedowiarków, że zdrowe jedzenie może być pyszne.

Więcej informacji na:
www.facebook.com oraz
www.facebook.com

Organizatorzy przewidzieli również aukcję fotografii wielkopolskich blogerów
kulinarnych, które pojawią się na wernisażu (otwarcie wystawy – w środę,
17.07). Całkowity dochód z ich sprzedaży przekazany zostanie na realizację
celów statutowych Fundacji Szkoła na Widelcu.

Jeśli macie Państwo chęć wesprzeć Fundację, nabywając jednocześnie bardzo apetyczne mini-dzieła
sztuki, zapraszamy na licytację w czwartek o godz. 20.00. Dla wszystkich
gości aukcji przewidziany jest intrygujący poczęstunek, łączący nowoczesne
techniki kulinarne z tradycyjnymi, lokalnymi polskimi produktami.

W programie warsztatów dla dzieci (tym razem – wraz z rodzicami) znajdą się
również zajęcia rodzinne pt. „Bliżej jedzenia, bliżej stołu. Bo jedzenie to
wielka, wspólna przygoda!"
(www.facebook.com),
promujące radosne, wspólne gotowanie, angażujące wszystkie zmysły (łącznie z
dotykiem!), budzące ciekawość. Poprowadzi je Krystyna Roszak, członkini
Polskiego Stowarzyszenia Turystyki Kulinarnej, prywatnie psycholog,
pasjonatka kuchni arabskiej, buraków i autostopu.

A dla fanów food designu oraz eksperymentów w kuchni, w piątek odbędzie się
spotkanie z kuchnią molekularną – niezwykła wyprawa do świata form, barw i
smaków (www.facebook.com).

Warsztat poprowadzi Maciej Józwicki, szef kuchni w REforma Studio.

Na zakończenie Festiwalu, w sobotę, pojawi się również propozycja dla tych,
którzy lubią uwieczniać swoje kulinarne arcydzieła: warsztaty fotografii
kulinarnej oraz warsztaty z obróbki cyfrowej zdjęć
(www.facebook.com).

 

Zapraszamy!

 

 

245 ocen
4.98
dodaj ocenę
×
zapis na newsletter - prezent
Zapisz się na cotygodniowy newsletter z wydarzeniami w Twoim mieście i odbierz eBook za darmo! wybierz eBook dla siebie
zapis na newsletter - prezent