Skosztować i zakupić będzie można różnego rodzaju sery: żółte, białe, długo dojrzewające, oryginalne oscypki, sery feta, pleśniowe – z mleka krowiego, owczego i koziego. To klasyczny zestaw kuchni śródziemnomorskiej i całej południowej Europy. Na smakoszy czekać również będą inne przysmaki: domowe konfitury i naturalny miód do serów, szynki i wędliny oraz napitki wytwarzane z naturalnych produktów,szlachetne oliwy i octy. Na miejscu przewidziano także możliwość degustacji domowych pierogów, naleśników i potraw regionalnych z sera i twarogu.
Na kiermaszu pojawią się wina z Portugalii, Gruzji, Hiszpanii, Grecji oraz Chile. W sumie zaprezentuje się 22 producentów oraz importerów win z całego kraju.
W Gdyni już od 17 lat odbywają się imprezy promujące produkty i przysmaki regionalne wytwarzane przez drobnych producentów na podstawie starych i oryginalnych receptur.
Organizator: Haczet, www.haczet.com
źródło www.gdynia.pl