Przepis na omlet z jagodami

przepis na omlet z jagodami

Omlet z sezonowymi owocami to pyszny pomysł na śniadanie lub kolację.

Przyrządzenie omleta nie powinno sprawić większych trudności.

Składniki: 
2 jajka
1 łyżeczka cukru
1 czubata łyżka mąki
troszkę masła

Wykonanie:
Rozbijamy jajka i oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dosypujemy do tej piany łyżeczkę cukru i dalej ubijamy. Potem dodajemy żółtka i mieszamy je delikatnie mikserem z powstałą masą. Na koniec dokładamy łyżkę mąki także delikatnie mieszając.

Gdy masa jest gotowa, na rozgrzanej patelni, gdzie już włożyliśmy trochę masła, smażymy omleta. Najpierw z jednej, potem z drugiej strony. On trochę rośnie pod pokrywką. Jak jest już usmażony, lekko opadnie.

Można go podawać z dżemem, cukrem pudrem, cukrem lub latem, tak jak teraz, owocami np: jagodami ze śmietanką czy truskawkami i śmietaną oraz samymi owocami np: malinami czy borówkami – to już zależy od upodobać czy gustu jedzącego. Ten zrobiony przez nas jest z jagodami i śmietaną. Do miseczki córka nasypała trochę jagód i cukru. Pozostawiłam to na ok. godzinę. Jagódki puściły sok i stały się słodsze. Potem dodałyśmy trochę śmietany, wymieszałyśmy i nałożyłyśmy na gotowe omlety.

Były naprawdę smaczne. Polecam.
Przepis otrzymaliśmy od Pani Joanny.