Przepis na dyniowe muffinki z czekoladą i pajęczyną

dyniowe muffinki z pajęczyną

Dyniowe babeczki to wspaniały wspaniały jesienny deser. Jeżeli polejesz je czekoladową polewą i ozdobisz lukrową pajęczyną będą świetną przekąską na halloweenowe przyjęcie.

Składniki na dyniowe babeczki z czekoladą:

–  200-250 ml miąszu dyni
1 szklanka mąki pszennej  
– 100 ml oleju z pestek grapefruita
– 2 jajka
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 0,5 łyżeczki sody oczyszczanej
– 0,5 szklanki cukru
– 1 opakowanie cukru waniliowego
– 1 łyżeczka cynamonu
– 5 goździków
– 1/3 łyżeczki gałki muszkatuowej
– 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
– opakowanie polewy czekoladowej do ciast
– cukier puder na pajęczynę

Jak zrobić dyniowe babeczki z czekoladą:

W misce zamieszaj suche składniki ciasta: mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia i przyprawy. Dodaj dynię pokrojoną na bardzo drobne kawałeczki. Dodaj jajka i olej. Zmiksuj wszystko razem. Upiecz w formie do muffinek. Gdy wystygną posmaruj czekoladową masą.

Przygotuj lukier: utrzyj cukier z zimną wodą na gładką, gęstą masę. Przełóż do woreczka, odetnij sam koniec rogu woreczka i narysuj lukrem pajęczyny na papierze do pieczenia. Poczekaj, aż lukier całkowicie zastygnie i wtedy delikatnie podważając nożem zdejmij pajęczynę z papieru i posadź na muffinkach.

Smacznego!

Zapisz się na cotygodniowy newsletter z wydarzeniami w Twoim mieście i odbierz eBook za darmo!

wybierz eBook dla siebie

Zobacz także