Sałatka z jajkami, pomidorami i rzeżuchą – przepis

przepis na sałatkę z jajkiem i pomidorami

Zdrowa sałatka, w której uda się przemycić warzywa. Jeśli dziecko będzie uczestniczyć w przygotowywaniu, na pewno potem z radością spróbuje sałatki.

Składniki:
 6 jajek
 1 pęczek natki pietruszki
 ½ pęczka szczypiorku
 2 garście rzeżuchy
Kilka listków sałaty
 200 g pomidorów
 1 łyżka octu winnego
 500 g jogurtu naturalnego
 Cukier
 Sól, pieprz

Przygotowanie:
 Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać, następnie wraz z pomidorkami pokroić w plastry.
 Szczypiorek i natkę pietruszki drobno pokroić, po czym wymieszać z jogurtem i octem. Dodać połowę rzeżuchy. Sos doprawić solą, pieprzem i cukrem.
 W misce ułożyć warstwy pomidorków, szynki, jajek i sosu. Wierzch ozdobić sałatą i pomidorkami, posypać resztą rzeżuchy.

Przepis otrzymaliśmy od Pana Piotra.

Zapisz się na cotygodniowy newsletter z wydarzeniami w Twoim mieście i odbierz eBook za darmo!

wybierz eBook dla siebie