Przepis na salame di cociolato – czekoladowe salami

salame di cocolato przepis na czekoladowe salami

Nie wszystkie dzieci lubią salami, ale salame di cociolato, czyli włoskie czekoladowe salami, zasmakuje wszystkim wielbicielom czekolady.

Przepis jest prosty i dzieci dadzą sobie radę bez pomocy dorosłych, trzeba będzie je tylko dopowiednio poinstruować. Niczego nie gotujemy ani nie pieczemy, więc nie ma ryzyka oparzenia.

Potrzebujemy:

25 dag ciasteczek typu herbatnik

10 dag kakao

10 dag masła

10 dag cukru

2 jajka

 

Przygotowanie:

Ciasteczka kruszymy na drobne kawałki, dobrze nadaje się do tego duża miska. Pozostałe składniki ubijamy w mikserze – powstanie z nich pyszny czekoladowy mus. Do musu wrzucamy pokruszone ciasteczka i starannie mieszamy. Następnie przygotowujemy spory kawałek folii aluminiowej, na który wykładamy czekoladowo- ciasteczkową masę i formujemy kształt grubego wałka – salami. Zanim odwiniemy i pokroimy czekoladowe salami, deser powinien spędzić ok. 2 godzin w lodówce. Bardzo trudno wytrzymać tyle czasu, ale cierpliwość na pewno się opłaci!

 

Gwiazdkowe prezenty od 5.10.15.

Zobacz także