Przepis na racuchowego smoka

przepis na smoka z racuchów

Smok najlepiej będzie wyglądał jeżeli zrobimy go z tzw. amerykańskich racuchów-naleśników. Więc – do dzieła!

Aby zrobić amerykańskie racuchy będziesz potrzebować:

– 1 szklanka mąki
– 3/4 szklanki mleka
– 1 jajko 
– 1 łyżka cukru
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 łyżeczki cukru z wanilią (nie z waniliną!) lub ekstrakt waniliowy
– 2 łyżki stopionego masła – przestudzonego
– jabłko lub brzoskwinię na płomienie z pyska
– kiwi na straszliwe kolce na grzbiecie
– czekoladowe kawałki lub kulki na łuski na tułowiu – można też pokropić nutellą lub jakimś sosem czekoladowym
– małe pianki marshmellow na oczka i nozdrza

Jak zrobić amerykańskie racuchy:

Połącz w garnku lub misce mąkę, cukier i proszek do pieczenia. W garnku zmiksuj jajko z mlekiem i masłem (nie gorącym!).
Połącz obie mieszanki, miksuj. Dodaj cukier waniliowy lub ekstrakt waniliowy.

A teraz smażymy racuchy na patelni tworząc części smoka – głowę, tułów, ogonek i nóżki. Teraz układamy całość na talerzu i robimy smoka!

Smacznego!

 

 



ZOBACZ TAKŻE:przepisysmoki