Przepis na jajka faszerowane na zielono

jajka-faszerowane przepis

Jajka faszerowane na zielono będą się ciekawie prezentować nie tylko na wielkanocnym stole.

SKŁADNIKI:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 miękkie awokado
  • garść młodych liści szpinaku (lub 3 łyżki mrożonych liści)
  • łyżka śmietany 18 proc.
  • mały posiekany ząbek czosnku
  • sok z cytryny do smaku
  • biały pieprz do smaku
  • sól do smaku

WYKONANIE:
1. Jajka na twardo obierz i przekrój na pół. Wyjmij żółtka. Awokado umyj, osusz papierowym ręcznikiem, obierz, wyjmij pestkę, a miąższ pokrój w kostkę.
2. Listki szpinaku opłucz, lekko posiekaj. Żółtka zmiksuj ze śmietaną, awokado, szpinakiem i posiekanym czosnkiem. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, białym pieprzem i solą. Masą nadziej połówki białek. Udekoruj listkami. Masę przygotuj tuż przed podaniem, gdyż szybko ciemnieje.

Przepis otrzymaliśmy od Pana Grzegorza. 

Gwiazdkowe prezenty od 5.10.15.

Zobacz także