Przepis na czikensy-kurczaki z ryżem curry i żurawiną

przepis na kurczaki panierowane z sosem

Przepis właściwie na każdą porę roku. Potrzebna będzie żurawina, w zależności od pory roku świeża, mrożona lub w słoiku, w ostateczności ketchup…

Ja robię swoje słoiki z żurawiną wg tego przepisu:
1 kg żurawiny
1 kg cukru
Składniki zmiksować w malakserze. Przełożyć do słoiczków. Mocno zakręcić.
Przechowywać w chłodnym miejscu. Potrafi wytrzymać całą zimę.

Czikensy z ryżem curry i żurawiną

  • Kurczak – pierś lub sznycel
  • Płatki kukurydziane zwykłe bez dodatków
  • Curry
  • Pieprz i sól do smaku
  • Ryż
  • Zioła – najlepsze domowe ususzone samodzielne, ja daję pietruszkę, tymianek, bazylię
  • Oliwa z oliwek

Kurczaki kroimy na małe kawałki.
W misce rozgniatamy płatki kukurydziane, można to robić rączkami. Idealnie zajmą się tym zadaniem dzieci. Poza tym dajemy dziecku, by wsypało przyprawy do miski z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi. Potem niech otoczy w tej posypce kawałki kurczaka, na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy kurczaczki, tak by się zezłociły.

Ryż gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem curry, dzięki czemu troszkę zmieni smak i będzie żółty.

Robimy kopczyk z ryżu, wokoło układamy czikensy, na wierzch kopki układamy żurawinę. Bardzo fajnie sprawdza się też podanie żurawiny w małej miseczce, tak by dziecko podczas jedzenia mogło sobie je maczać w niej, nabierać kawałkami kurczaka. Można też podać z domowym sosem czosnkowym.

Czikensy przygotowała Pani Małgorzata Jonczak, mama Bartka i Kacpra – dwóch wymagających głodomorów. 

Gwiazdkowe prezenty od 5.10.15.

Zobacz także