Wspomnienie lata zamknięte w słoiku

IKEA Kraków
🗺 mapa
📅 czwartek 09.08.2018 do czwartek 16.08.2018
Wstęp bezpłatny
Wspomnienie lata zamknięte w słoiku

Letnie miesiące to nie tylko piękna pogoda, słońce oraz długo wyczekiwany urlop. To także okres, w którym natura dzieli się z nami tym, co najlepsze drzewa i krzewy uginają się pod ciężarem jabłek, śliwek, jagód, truskawek oraz malin. Jednak ponoć wszystko, co dobre, szybko przemija… Na szczęście nie tym razem! Nic nie stoi na przeszkodzie, by cieszyć się niepowtarzalnym smakiem ulubionych sezonowych owoców również zimą.

Każdy miłośnik naleśników z dżemem, piernika z konfiturą czy marynowanych grzybów zgodzi się, że domowe wyroby to najlepszy wybór. Pełna kontrola nad użytymi składnikami daje gwarancję, że gotowe przetwory będą mieć smak dokładnie taki, jak lubimy, a pomysłowo ozdobione staną się fantastycznym pomysłem na prezent dla najbliższych. Warto zadbać też o odpowiednie przechowywanie naszych wyrobów. Jak urządzić praktyczną i dostosowaną do naszych potrzeb spiżarnię?

Przede wszystkim, powinniśmy zaopatrzyć się w odpowiednie pojemniki do przechowywania naszych przetworów – tłumaczy Magdalena Gorecka-Przepolska, Specjalista ds. Marketingu, IKEA Kraków. – Muszą być hermetycznie zamykane, bo dzięki temu ich zawartość nie tylko nie ulegnie zepsuciu, lecz także zachowa intensywny smak i aromat. W IKEA oferujemy szklane słoje i butelki różnych rozmiarów, tak aby każdy mógł dopasować ich wielkość i kształt do własnych potrzeb. Na przykład, małe słoiki doskonale sprawdzą się do dżemów i konfitur, z kolei te większe będą idealne na nalewki czy kiszonki – dodaje.

Gdy nasze dżemy, konfitury, nalewki i pozostałe przetwory będą już gotowe, zadbajmy o to, by za parę miesięcy nie mieć kłopotów z identyfikacją zawartości poszczególnych słoików. W tym celu możemy użyć ozdobnych etykiet, które wystarczy nalepić na wieczko lub ścianki słoja, a następnie podpisać. Jeżeli chcemy sprawić, by nasze wyroby prezentowały się na półkach wyjątkowo pięknie, ozdóbmy je dodatkowo „kapturkiem” wykonanym z kolorowego materiału i przewiązanym sznurkiem.

Następnie zwróćmy uwagę na warunki, w jakich będziemy przetrzymywali owoce naszej pracy. W zależności od zapotrzebowania, na spiżarnię możemy przeznaczyć całą piwnicę lub niewielką wnękę w pobliżu kuchni. Wielkość nie ma znaczenia – ważne jest natomiast, by pomieszczenie było możliwie zaciemnione, o stałej, niskiej temperaturze. Wybierajmy szafki i regały pozbawione ścianek i zabudowanych tyłów, aby zapewnić produktom maksymalną przewiewność.

Dostępny w sklepach wybór mebli do przechowywania zadowoli nawet najbardziej wymagających. Regały z regulowanymi półkami, takie jak IVAR lub OMAR oferowane przez IKEA, dają gwarancję optymalnego zagospodarowania przestrzeni, z kolei szyny ścienne z dedykowanymi półkami pozwalają na stworzenie własnego zestawu, odpowiedniego do naszych potrzeb. Zwolennicy bardziej nietypowych rozwiązań z pewnością pokochają specjalne kosze, które można montować w  dowolnych kombinacjach pod półkami, stwarzając dodatkową przestrzeń. Pamiętajmy, by tak zaaranżować wnętrze naszej spiżarni, by zapewniało szybki dostęp do produktów, a jednocześnie było łatwe do uprzątnięcia.

 

zapis na newsletter - prezent
Zapisz się na cotygodniowy newsletter z wydarzeniami w Twoim mieście i odbierz eBook za darmo! wybierz eBook dla siebie
zapis na newsletter - prezent