Zielona Sowa

Warsztaty kulinarne: lepimy pierogi!

Bal, ul. Ślusarska 9, Kraków
🗺 mapa
📅 sobota 15.02.2020 do niedziela 16.02.2020
🎫 50zł
Warsztaty kulinarne: lepimy pierogi!

W lutym uczymy lepić pierogi! Słodkie i wytrawne, z falbanką, z zakładką i odciśniętym palcem. Dzieci nauczą się, jak robić ciasto na pierogi, rozstrzygniemy odwieczny dylemat, czy do ciasta dodawać jajo czy nie, a może tylko samo żółtko, ile soli, czy zaparzać gorącą wodą, czy dolewać zimnej. Pokażemy jak prawidłowo zagniatać, bo źle potraktowane ciasto wyjdzie twarde i podczas gotowania całe nadzienie wypłynie na wierzch. Wspólnie z dziećmi zastanowimy się też, dlaczego w niektórych pierożkach należy zrobić dziurki widelcem, a gdy podziurkujemy inne, rozpadną się.

Terminy: sobota 15 lutego 2020, godzina do wyboru: 10, 12, 14, 16, 18 lub niedziela 16 lutego 2020, godzina do wyboru: 10, 12, 14, 16

WAŻNE UWAGI
  • zawsze przed zapisaniem dziecka lub się na warsztaty prosimy o kontakt – prowadzący doradzą najlepszą grupę wiekową
  • w przypadku sytuacji młodsze dziecko + starsze rodzeństwo, doradzamy wybierać starszą grupę – młodsze dziecko lepiej będzie czuło się i pracowało ze starszymi niż starsze z młodszymi
  • w przypadku rodzeństwa doradzamy zapisywać dzieci do jednej grupy
  • prosimy sprawdzać dokładne daty i godziny pod rozpiską każdego tematu warsztatów – czasami uruchamiamy grupy dodatkowe, np. w sobotę o godzinie 19, innym razem więcej grup odbywa się w niedzielę niż w sobotę
  • grupa warsztatowa uruchamia się po zebraniu minimalnej liczby osób
  • godziny rozpoczęcia warsztatów mogą ulec zmianie ze względów od nas niezależnych, najczęściej o 30-60 minut, o wszystkich zmianach informujemy na bieżąco w programie i konsultujemy z rodzicami dzieci już zapisanych na warsztaty osobiście
  • w przypadku rezygnacji z warsztatów prosimy o odwoływanie – nie musicie podawać nam powodu, ale jeśli nie możecie dotrzeć na zajęcia, będzie to turbocenna informacja dla dzieci, które są zapisane na listę rezerwową i chętnie skorzystają z wolnego miejsca

CZAS TRWANIA
w zależności od tematyki oraz liczby i wieku uczestników: ok 1-1,5 godziny.

MIEJSCE
– 
restauracja Bal na Zabłociu, ul. Ślusarska 9. Przed kawiarnią parking dla klientów. Dojazd MPK: tramwajem, należy wysiąść przy Krakowskiej Szkole Wyższej, jadąc z centrum tuż za Mostem Kotlarskim, a jadąc z Bronowic tuż przed Mostem Kotlarskim (jesli przy danym temacie w terminach nie zaznaczono inaczej, warsztaty odbywają się w BALu)

ZAPISY
liczba miejsc jest ograniczona. Obowiązują zapisy, dzieci wcześniej niezapisane lub zapisane bez potwierdzenia z naszej strony nie są uwzględnione na liście. Zapisów można dokonywać telefonicznie/smsowo: 791 487 666 w dni powszechnie w godzinach 9-18, po tych godzinach tylko smsowo lub mailowo: gotowanie@dzieciakiwformie.plPrzy zapisie należy podać: imię, nazwisko, wiek dziecka (lub dzieci), miasto (Kraków czy Warszawa), wybrany termin i godzinę warsztatów oraz numer telefonu do rodzica lub opiekuna.

CO ZABRAĆ ZE SOBĄ NA WARSZTATY?
Pojemniki wielorazowe
, najlepiej dwa duże pudełka plastikowe/szklane z zamknięciem i jeden średniej wielkości słoik. W przypadku tematów słodkich sprawdzą się też zamykane puszki. W razie wątpliwości zawsze można dopytać nas przed warsztatami, co lepiej ze sobą zabrać.
Fartuchy – nie trzeba, mamy komplet dużych i małych na miejscu.

ROZKŁAD GRUP
– soboty: godzina 10:00 grupa dla dzieci 3,5-5 lat, godziny 12:00 i 14:00 dzieci 5-7 lat, godziny 16:00 i 18:00 grupa dla dzieci starszych (7 lat+)
– niedziele: godzina 10:00 dzieci 5-7 lat, godzina 12:00 dzieci 7-9 lat grupa zaawansowana i dzieci chodzące na warsztaty regularnie od co najmniej roku, godzina 14:00 grupa starsze dzieci 9-11 lat, godzina 16:00 grupa nastoletnia 12-14 lat.W przypadku dużej liczby chętnych młodszych dzieci, grupa młodzieżowa może zostać przesunięta na godzinę 18, pod warunkiem, że wszyscy rodzice dzieci zapisanych na zajęcia wyrażą zgodę na zmianę godziny.

MINIMALNY WIEK
dolna granica wieku to 3,5-4 rok życia; młodsze dzieci tylko po indywidualnej wcześniejszej konsultacji.

ALERGIE POKARMOWE
prosimy w momencie zapisu o zgłaszanie wszelkich alergii pokarmowych oraz problemów z jedzeniem wśród dzieci (np. dziecko nie lubi warzyw, owoców, boi się dotykać mokrych rzeczy, nie lubi mąki, ma alergię pokarmową na orzechy, soję, gluten, itd.).

WARSZTATY URODZINOWE
organizujemy także warsztaty w formie urodzin kulinarnych.Więcej informacji mailowo lub telefonicznie.

KOSZT WARSZTATÓW I KARNETY
warsztaty dla dzieci pojedyncze: 50 pln od dziecka
warsztaty urodzinowe dla dzieci: 55 pln od dziecka
warsztaty dla dzieci w karnecie: karnet kwartalny (3 zajęcia) = 135 pln, karnet na cały semestr (6 zajęć) = 270 pln, karnet na cały rok (11 zajęć) = 495 pln

W cenie znajdują się wszystkie produkty, materiały i sprzęty potrzebne do przeprowadzenia warsztatów, fartuchy na czas warsztatów oraz komplet przepisów dla uczestników.Karnet obowiązuje na 3, 6 lub 11 kolejnych zajęć, jest imienny dla jednego dziecka (jednej osoby). W ramach karnetu możliwa jest jedna nieobecność (przy karnecie rocznym: dwie), wtedy karnet przedłuża ważność o jeden miesiąc naprzód – powyżej jednej nieobecności karnet przepada za więcej niż jedną możliwą nieobecność. W przypadku, gdy dziecko będzie nieobecne drugi raz, aby nie tracić karnetowego wejścia, na zastępstwo za dziecko może przyjść inny uczestnik, o ile opiekunowie poinformują nas o tym wcześniej (minimum na 4 dni przed warsztatami). Nie można wykorzystywać karnetu imiennego na więcej niż jedną osobę, np. jeden karnet na 3 wejścia nie uprawnia do udziały 3 różnych dzieci na jednych zajęciach.

WARSZTATY NA PREZENT I VOUCHERY
istnieje możliwość zakupu vouchera prezentowego na dowolną liczbę wejść warsztatowych. Vouchery są imienne, minimalna liczba warsztatów to 1, maksymalna to 12. Typy dostępnych voucherów: urodzinowy, komunijny, „ogólnoprezentowy”. Po opłaceniu warsztatów przelewem otrzymujecie Państwo od nas spersonalizowany voucher dla dziecka i w przypadku urodzin kulinarnych zaproszenia dla wszystkich uczestników do samodzielnego wydrukowania oraz uzupełnienia nazwiskami gości. W sprawie voucheru prosimy o kontakt mailowy na gotowanie@dzieciakiwformie.pl z podaniem imienia, nazwiska i wieku dziecka, miasta (Kraków lub Warszawa), wybranego terminu i godziny warsztatów, liczby warsztatów oraz telefonu kontaktowego do siebie.

PROWADZĄCA
Joanna Mentel – głównodowodząca warsztatów kulinarnych w Book me a cookie i Dzieciakach w formie.Więcej przeczytasz TUTAJ.

ZASTRZEŻENIE
Pomysły oraz opisy warsztatów są autorskie. Zabrania się ich kopiowania, powielania i rozpowszechniania bez zgody autorów. Autorzy zastrzegają sobie możliwość zmian w harmonogramie lub menu najpóźniej na 1 tydzień przed datą planowanych warsztatów, ze względów od siebie niezależnych, takich jak opóźnianie się sezonu na niektóre warzywa lub owoce lub w przypadku wcześniejszego ustalenia z rodzicami dzieci uczestniczących w kursie zmiany terminu/godziny.

857 ocen
4.97
dodaj ocenę
×
zapis na newsletter - prezent
Zapisz się na cotygodniowy newsletter z wydarzeniami w Twoim mieście i odbierz eBook za darmo! wybierz eBook dla siebie
zapis na newsletter - prezent