Warsztaty kuchni dyniowej dla dorosłych

Bal, ul. Ślusarska 9, Kraków, Zabłocie
🗺 mapa
📅 piątek 18.10.2019
Warsztaty kuchni dyniowej dla dorosłych
ZUPY | PRZETWORY | RAW PASTA | HUMMUS

JESIENNE SMAKI – warsztaty kulinarne dla dorosłych
18 października 2019 godzina 18.00 – BAL na Zabłociu
26 października 2019 godzina 16.30 – Forum Designu w dawnym hotelu Cracovia

Więcej informacji: http://blog.bookmeacookie.pl/index.php/warsztatydladoroslychkrakow/

W październiku na warsztat bierzemy jesienne warzywa: dynie, marchewki i ziemniaki. Brzmi swojsko, ale nie, nie będziemy smażyć placków ziemniaczanych. Celem warsztatów jest głównie poznanie różnych rodzajów dyni, dowiedzenie się, która dynia do jakiej potrawy się nadaje i co sprawia, że jedne rodzaje można zjadać ze skórą, a inna w smaku przypomina rozwodnioną mąkę. Marchewki i ziemniaki będą jedynie dodatkiem do dyniowych dań z menu. Uczestnicy warsztatów kulinarnych otrzymają konkretną wiedzę oraz solidną podstawę związaną z każdym tematem danego miesiąca, by w domu umieć odtworzyć nie tylko potrawy z warsztatów, ale przede wszystkim poczuć się w kuchni pewniej i bardziej intuicyjnie oraz zacząć eksperymentować z podobnymi przepisami na bazie wiedzy zdobytej podczas szkolenia.

roasted-pumpkin-recipe-9568-3

Co zatem w menu?

  • puree z dyni – jak przygotować, ile przechowywać, jak długo przesmażać i do czego użyć?
  • krem z dyni z pieczoną czerwoną papryką, prażonymi pestkami dyni, mlekiem kokosowym, balsamico i świeżymi ziołami plus prażone pestki dyni/prażone pełnoziarniste ziołowe grzanki (do wyboru przez uczestników)
  • raw pasta – fantastyczny surowy makaron z warzyw z sezamem, orzechami, czosnkiem, karmelizowaną cebulką i świeżymi ziołami lub kiełkami (świeze zioła lub kiełki – to, co będzie w tym czasie dostępne na kleparzu)
  • kluseczki dyniowe (vegan) – pomiędzy włoskimi gniocchi a polskimi kopytkami, podstawowy przepis będzie wegański, możliwa jest też wersja z wykorzystaniem nabiału i jaj – do ustalenia z uczestnikami podczas warsztatów
  • hummus dyniowy i marchewkowy – różne wersje smakowe + jak przygotować taki, który nie będzie gorzki, czy dodawanie miodu i cytryny ma sens, czy można przygotować wersję na słodko, jak długo i w jakich warunkach przechowywać?

Uczestnicy proszeni są o przyniesienie ze sobą dwóch większych pudełek wielorazowych (plastikowych, szklanych, lunchówek – obojętnie jaki rodzaj, byle były zamykane i raczej nie metalowe) i jednego dużego lub dwóch mniejszych zakręcanych słoików.Wszystkie potrawy z warsztatów uczestnicy mogą próbować na warsztatach oraz dodatkowo zabrać ze sobą do domu (przygotujemy dużo jedzenia).

Koszt: 150 pln od osoby.

WAŻNE UWAGI

  • prosimy sprawdzać dokładne daty i godziny pod rozpiską każdego tematu warsztatów
  • czasami uruchamiamy grupy dodatkowegrupa warsztatowa uruchamia się po zebraniu minimalnej liczby osób
  • godziny rozpoczęcia warsztatów mogą ulec zmianie ze względów od nas niezależnych, najczęściej o 30-60 minut, o wszystkich zmianach informujemy na bieżąco w programie i konsultujemy z uczestnikami zapisanymi na warsztaty osobiście
  • w przypadku rezygnacji z warsztatów prosimy o odwoływanie – nie musicie podawać nam powodu, ale jeśli nie możecie dotrzeć na zajęcia, będzie to turbocenna informacja dla osób, które są zapisane na listę rezerwową i chętnie skorzystają z wolnego miejsca
  • prosimy w momencie zapisu o zgłaszanie wszelkich alergii pokarmowych

CZAS TRWANIA w zależności od tematyki i ilości uczestników: ok. 2-2,5 godziny.

MIEJSCE Warsztaty prowadzimy w trzech lokalizacjach na terenie Krakowa. Przy każdym opisie warsztatów znajdziesz informację, gdzie się odbywają:
– restauracja Bal na Zabłociu, ul. Ślusarska 9. Przed kawiarnią parking dla klientów, nie obowiązuje strefa płatnego parkowania, dojazd MPK tramwajem.
– Forum Designu w dawnym hotelu Cracovia, ul. Focha 1, wejście od głównej ulicy, obowiązuje strefa płatnego parkowania, łatwy dojazd MPK autobusami i tramwajami
– R’lyeh Cafe, ul. Kurniki 3, wejście od głównej ulicy i schodkami na dół, obowiązuje strefa płatnego parkowania, łatwy dojazd MPK autobusami i tramwajami. ZAPISY: liczba miejsc jest ograniczona. Obowiązują zapisy, osoby wcześniej niezapisane lub zapisane bez potwierdzenia z naszej strony nie są uwzględniane na liście. Zapisów można dokonywać telefonicznie/smsowo: 791 487 666 w dni powszechnie w godzinach 9-18, po tych godzinach tylko smsowo lub mailowo: j.mentel@gmail.com Przy zapisie należy podać: imię, nazwisko, wybrany termin i godzinę warsztatów oraz swój numer telefonu do potwierdzenia.

CO ZABRAĆ ZE SOBĄ NA WARSZTATY?
Pojemniki wielorazowe, najlepiej dwa duże pudełka plastikowe/szklane z zamknięciem i jeden średniej wielkości słoik. W przypadku tematów słodkich sprawdzą się też zamykane puszki. W razie wątpliwości zawsze można dopytać nas przed warsztatami, co lepiej ze sobą zabrać. Fartuchy – nie trzeba, mamy komplet różnych rozmiarów na miejscu.

PROWADZĄCA
Joanna Mentel – głównodowodząca warsztatów kulinarnych w Book me a cookie, więcej tutaj: http://blog.bookmeacookie.pl/index.php/o-mnie/

ZASTRZEŻENIE
Pomysły oraz opisy warsztatów są autorskie. Zabrania się ich kopiowania, powielania i rozpowszechniania bez zgody autorów. Autorzy zastrzegają sobie możliwość zmian w harmonogramie lub menu najpóźniej na 1 tydzień przed datą planowanych warsztatów, ze względów od siebie niezależnych, takich jak opóźnianie się sezonu na niektóre warzywa lub owoce lub w przypadku wcześniejszego ustalenia z uczestnikami zmiany terminu/godziny.

zapis na newsletter - prezent
Zapisz się na cotygodniowy newsletter z wydarzeniami w Twoim mieście i odbierz eBook za darmo! wybierz eBook dla siebie
zapis na newsletter - prezent