TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia: DOM

TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia: DOM

Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN
🗺 mapa
📅 środa 16.10.2019 do niedziela 20.10.2019
TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia: DOM
TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia: DOM odbędzie się w dniach 16-18 października. Hasłem tegorocznej edycji kulinarnego festiwalu będzie DOM. Chcemy – obok dobrze podanej opowieści o żydowskich mieszkańcach Polski – wspólnie poszukać domowych smaków.

16 października (środa)

8.00-15.00 – TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia w Fortecy Kręglickich
Wstęp wolny, Forteca Kręglickich, ul. Zakroczymska 12

17.00-18.30 – Warsztaty ceramiczne z Trzask! – samodzielne ozdabianie talerzy motywami żydowskiego jedzenia
Menora Info, Pl. Grzybowski 2

19.00-20.30 – Warsztaty ceramiczne z Trzask! – samodzielne ozdabianie talerzy motywami żydowskiego jedzenia
Menora Info, Pl. Grzybowski 2

18.00-21.00 – Inauguracja Festiwalu – pokaz filmu „Oma&Bella” i poczęstunek
Audytorium Muzeum POLIN, ul. Anielewicza 6

17 października (czwartek)

18.00-21.00 – Sukotowy podwieczorek – chałka i dżem
Centrum Społeczności Żydowskiej JCC Warszawa, ul. Chmielna 9a, wstęp wolny

18 października (piątek)

14.00-18.00 – Szabatowe chałki w Muzeum POLIN – warsztaty plecenia chałek

17.00-20.00 – Warsztaty wegańskiej kuchni domowej inspirowanej kuchnią żydowską i izraelską
Centrum Kultury Jidysz, ul. Andersa 15
18.00-21.00 – Międzypokoleniowe gotowanie w ramach rodzinnych warsztatów kulinarnych
Centrum Społeczności Żydowskiej JCC Warszawa, ul. Chmielna 9a, wstęp wolny

19.00-21.00 – Kolacja szabatowa z Leah Koenig połączona z promocją jej najnowszej książki o kuchni żydowskiej „The Jewish Cookbook” wyd. Phaidon

Charlotte Menora, pl. Grzybowski 2

19 października (sobota)

10.00-12.00 – Brunch szabatowy z Moniką Walecką – Całą w Mące, Laurel Kratochvilą & Malką Kafką w Warsze
Restauracja WARSZE , Muzeum POLIN, ul. Anielewicza 6

11.30-14.30 – „Tu kupisz i zjesz wszystko!” – spacer miejski

13:00-16:00 – Warsztaty wegańskiej kuchni domowej inspirowanej kuchnią żydowską i izraelską
Centrum Kultury Jidysz, ul. Andersa 15
14.30-16.00 – „Od gefilte fish do pół czarnej w Ziemiańskiej” – spacer po wystawie stałej

20 października (niedziela)

11.00-14.00 – Kulinarne warsztaty rodzinne
Miejsce Edukacji Rodzinnej „U króla Maciusia”

12.00-14.00 – Spacer z Sabiną Francuz, kuratorką projektu „Nakryty stół”
13.30-17.00 – „Przez bajgle i hummus” – spacer miejski z degustacją

18.00 – Finisaż TISZ Festiwalu – zakończenie projektu „Nakryty stół”
Klubokawiarnia Muzeum POLIN, ul. Anielewicza 6

więcej informacji

zapis na newsletter - prezent
Zapisz się na cotygodniowy newsletter z wydarzeniami w Twoim mieście i odbierz eBook za darmo! wybierz eBook dla siebie
zapis na newsletter - prezent