Smaki epopei, czyli co jedli bohaterowie Pana Tadeusza – spotkanie online

sobota 18.09.2021

Smaki epopei, czyli co jedli bohaterowie Pana Tadeusza

Zapraszamy na spotkanie online w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa w Muzeum Pana Tadeusza.

Aby cenić litewskie pieśni i potrawy,
Trzeba mieć zdrowie, na wsi żyć, wracać z obławy

Podczas lektury naszej narodowej epopei można czasami zgłodnieć: opisy wielogodzinnych uczt, śniadań czy wspólnego zajadania się bigosem obudzą kubki smakowe każdego czytelnika, bez względu na jego dietę. Co takiego jedli bohaterowie „Pana Tadeusza”? Jakie były zwyczaje dotyczące posiłków? I ile z Mickiewiczowskiego bigosu znajdziemy w tym gotowanym dzisiaj? Zapraszamy na spotkanie, w ramach którego wspólnie odkryjemy kulinarne tajemnice Soplicowa. (Lepiej słuchać go z pełnym brzuchem!).

  • 18 września 2021 (sobota), godz. 17.00
  • prowadzenie: Marta Dardzińska
  • transmisja live na Facebooku
Zapisz się na cotygodniowy newsletter z wydarzeniami w Twoim mieście i odbierz eBook za darmo!

wybierz eBook dla siebie
ZOBACZ TAKŻE:spotkanie