Królik i Misia
Królik i Misia

slowitdown. Warszawo

📅 sobota 28.07.2012 do niedziela 29.07.2012
slowitdown. Warszawo

 

– Tak naprawdę, to ma być królewska uczta, ale w bardzo luźnym, slowfoodowym wydaniu. Zależy nam, żeby pokazać, że frajda, jaka płynie ze wspólnego gotowania i jedzenia jest nie do przecenienia. Slow zmienia życie na lepsze, bardziej jakościowe, radosne i przede wszystkim smaczne. Slow potrafi uzależnić. – mówi Iza Strzeszewska, prezes fundacji Slow Food Youth Warszawa.

Na potrzeby Zielonego Jazdowa teren parku wokół CSW zapełniono beztroskimi hamakami, odprężającymi leżakami, które przyciągają licznych warszawiaków, relaksujących się po całym tygodniu pracy.

– Stwierdziliśmy, że jest to doskonałe miejsce na slowfoodowe kolacje piknikowe. Zgodnie z formułą, uczestnicy przynoszą własnoręcznie przyrządzone dania, nie raz bijące smakiem te, które serwuje się w warszawskich restauracjach i jedzą je w gronie przyjaciół i znajomych na trawie. – mówi Iza Strzeszewska. – Po piątkowych ucztach w soboty zapraszamy na warsztaty kulinarne dla dorosłych, a w niedzielę dla dzieci. Te ostatnie odbywają się w ramach projektu „Szkoły na widelcu"- dodaje.

Zajęcia poprowadzą: Grzegorz Łapanowski – kucharz, edukator kulinarnego i fundator Slow Food Youth Warszawa; Kuba Korczak – kucharz i mistrz kulinarnego design′u i David Gaboriaud, francuski pasjonat zdrowej kuchni.

W trakcie czterech letnich weekendów pod CSW Slow Food Youth zabierze warszawiaków do prawdziwego skarbca smaków i aromatów. Każdy weekend będzie miał swój temat przewodni: zioła i kwiaty jadalne (27-29 lipca), ryby (3-5 sierpnia), miód i pszczoły( 10-12 sierpnia) i owoce sezonowe (24-26 sierpnia). Każdy dowie się, skąd pochodzą produkty i jak je połączyć w niebanalny sposób i przyrządzić z nich niezapomniane i pyszne danie bez pośpiechu.

Wszystkich, którym idea Slow Food wydaje się trochę egzotyczna, uspokaja Grzegorz Łapanowski, kucharz i dziennikarz kulinarny, fundator SFY Warszawa, który jest jednym z prowadzących warsztaty kulinarne podczas „slowitdown. Warszawo" – Slow wymaga trochę więcej zaangażowania, ale tak naprawdę to nie różni się wiele od kuchni naszych mam i babć i tak na prawdę nie odkrywamy nic nowego. Po prostu odmładzamy tradycje kulinarne. A przy okazji tworzymy sieci i grupy znajomych, bo wspólne gotowanie ma wielką moc integrowania fajnych ludzi ze sobą.

Zapisy na sobotnie i niedzielne warsztaty pod adresem slowfoodyouthpl@gmail.com

Bilety: do nabycia w kasie CSW

893 ocen
4.97
dodaj ocenę
×
zapis na newsletter - prezent
Zapisz się na cotygodniowy newsletter z wydarzeniami w Twoim mieście i odbierz eBook za darmo! wybierz eBook dla siebie
zapis na newsletter - prezent