Fisher Price
rysuj
Zielona Sowa
Letnie kursy podróżniczo-kulinarno-detektywistyczne to profesjonalny letni program gotowania, ze smakami z różnych krajów świata połączony z emocjonującymi detektywistycznymi aktywnościami, w których wszystko dobrze się kończy.

Niespiesznie, w rytm muzyki z danego regionu, będziemy razem jeść śniadania, obiady i słodkości przygotowane wcześniej przez dzieci z przepisów z odwiedzanego przez nas kraju. Każdy dzień będzie wypełniony aktywnościami detektywistycznymi – zamierzamy zarówno poznawać od podszewki pracę detektywa, uczyć się o odciskach palców, ust i butów, DNA czy różnych substancjach, jak i prowadzić śledztwa pełne eksperymentów.

Każdego dnia dowiemy się czegoś o kulturze odwiedzanego kraju, poznamy podstawowe zwroty grzecznościowe w danym języku, a wszystko w sposób najbardziej lekkostrawny, w atmosferze zabawy i radości. Jeśli pogoda będzie nam sprzyjać, część czasu spędzimy na świeżym powietrzu, bawiąc się, spacerując i organizując podchody nie z tej ziemi. Popołudniami zrelaksujemy się też, oglądając wspaniałe filmy przybliżające nam odwiedzane miejsca.

pexels-ella-olsson-1640774

NA TROPIE SMAKÓW ŚWIATA – 3-7 lipca 2023

Trasa: Polska – Hiszpania – USA – Meksyk – Tajlandia – Polska

Nasze śledztwo zacznie się już w pociągu, który wprawdzie nie jest Orient Expressem z powieści kryminalnych Agathy Christie, ale prowadzi do nie mniej egzotycznej Hiszpanii. Najedzeni hiszpańskimi tapas i ogromną paellą, dowiemy się, czy z rosnących tu truskawek da się wydobyć DNA (i czym ono właściwie jest). Potem w mgnieniu oka przekroczymy Atlantyk, by zachwycać się różnorodnymi stanami w USA, ich smakami i tajemnicami. Potem czeka nas podróż nie tylko w przestrzeni, ale i w czasie, gdyż przeniesiemy się na meksykańskie ulice w trakcie świąt Dia de Muertos. Posileni pysznymi tacos z najlepszym na świecie domowym guacamole, ruszymy krętymi meksykańskimi uliczkami w poszukiwaniu tajemniczych skrytek. Przed powrotem do Polski zahaczymy o Tajlandię, poznamy kryjące się w dżungli sekrety i najpyszniejsze aromatyczne tajskie comfort food.

DLACZEGO NASZE KURSY SĄ WYJĄTKOWE?

Nie słyszałyśmy dotąd, by ktoś połączył zajęcia kulinarne z detektywistycznymi, w dodatku w podróżniczym duchu. A my wierzymy, że takie połączenie działa na wszystkie zmysły, pozwala znaleźć balans między ciekawymi i angażującymi aktywnościami, a odpoczynkiem i relaksem. Nasze kursy dają dzieciom sprawczość, pokazują, że mogą sobie świetnie poradzić zarówno z przygotowaniem egzotycznej potrawy, jak i z analizą logicznej zagadki czy bardzo skomplikowanego wzoru odcisku palca. Nasze letnie kursy skierowane są do wszystkich dzieci w wieku 6-13 lat, uwielbiających gotować, ciekawych świata, kochających zagadki i tajemnice. Wiemy, że dzieci w różnym wieku mogą ze sobą wspaniale współpracować i uczyć się od siebie wzajemnie, a naszym zadaniem jest stworzenie im takich warunków, by postawione przed nimi zadania nie przekraczały ich możliwości, wciąż będąc wyzwaniem i przynosząc ogromną satysfakcję.

CO BĘDZIE W CZĘŚCI KULINARNEJ?

Gotowanie, gotowanie i jeszcze raz gotowanie! Tworzymy potrawy na powaznie, od podstaw, lepimy, ugniatamy, formujemy i smażymy oraz pieczemy. Tworzymy słodkie cuda i aromatyczne dania. Dodajemy przyprawy, zamykamy letnie skarby w słoikach, wekujemy cudownie soczyste owoce.

Gotujemy tematyczne potrawy z trasy, którą obejmuje nasza półkolonia. Dzieci poznają smaki bliskie i dalekie, oswojone i egzotyczne.

CO BĘDZIE W CZĘŚCI DETEKTYWISTYCZNEJ?

Będziemy razem uczyć się o pracy detektywów i prowadzić śledztwa (z aktami sprawy, podejrzanymi, motywami). Dowiemy się jak detektywi badają i w jakim celu wykorzystują linie papilarne, DNA, odciski ust czy stóp, trucizny, szyfry, ukryte wiadomości czy tajemnicze substancje nieznanego pochodzenia. Cały czas zdobywamy nowe umiejętności, które wykorzystujemy podczas rozwiązywania kolejnych spraw kryminalnych.

Część detektywistyczna jest pozbawiona elementów przemocy. Mówimy o przestępstwach (takich jak np. kradzieże), ale robimy to w sposób, który wyraźnie pokazuje, że ich popełnianie jest złe, wymiar sprawiedliwości stara się znaleźć i ukarać sprawcę, a wszystkie historie dobrze się kończą.

pexels-omar-zetina-12168652

PROGRAM CODZIENNY:

Kurs trwa od godziny 9:00 do 16:00 (28.06.2023 wyjątkowo zaczynamy od 8:00 do 15:00)

9:00 – 9:30 – Przywitanie, wypełnianie mapy, ustalanie obowiązków

9:30 – 10:00 – Drugie śniadanie

10:00 – 12:00 – I Blok kulinarny/detektywistyczny

12:00 – 13:00 – Wspólne gotowanie obiadu

13:00 – 13:45 – Obiad

13:45 – 14:15 – Gry i zabawy, relaks

14:15 – 15:15  – II Blok kulinarny/detektywistyczny

15:15 – 16:00 – Blok podróżniczo-filmowy

Uwagi:

– w wybrane dni spacery, podchody

– część zajęć realizujemy w plenerze/na tarasie (w zależności od pogody)

 

KOSZT

Cena promocyjna: 1690 zł (przy zapisie i wpłacie najpóźniej do 20.06.2023)

Cena po terminie promocji: 2090 zł (przy zapisie i wpłacie po 20.06.2023)

Przy zapisie dwóch dzieci – nie musi być rodzeństwo – drugie dziecko -15%: 1521 zł przy wcześniejszej wpłacie, a 1861 zł przy późniejszej wpłacie

Podana cena jest ceną za udział jednej osoby w jednym kursie letnim przez 5 dni (poniedziałek-piątek). Płatność w formie przedpłaty (do 5 dni od zapisu). W trakcie kursu zapewnione są posiłki (które sami gotujemy).

 

ZAPISY

PROWADZĄCE

Monika Ciechomska – doktorka chemii sądowej, edukatorka. Jest miłośniczką podróży, również tych samodzielnych oraz wielbicielką wszystkich zwierząt z pingwinami na czele. Od 2017 roku w ramach swojej firmy Detective You prowadzi warsztaty, pokazy, wykłady, wszelakie zajęcia i imprezy detektywistyczne, chociaż zarażać dzieci i młodzież swoją pasją do kryminalistyki zaczęła dużo wcześniej. Od dziecka marzyła, by zostać chemiczką sądową i w tym celu przeprowadziła się z małego warmińskiego miasteczka do oddalonego o 600 km Krakowa, choć podróżować zaczęła wcześniej. Kiedy nie prowadzi zajęć detektywistycznych, eksploruje głownie południe Europy, ale i dalsze zakątki. W każdym z tych miejsc chłonie zapachy, smaki, widoki i czai się z aparatem na wszystkie zwierzęta. A potem przenosi to wszystko do zaprojektowanych przez siebie śledztw.

Asia Mentel – psycholożka, kucharka, edukatorka, trenerka warsztatów, nauczycielka kulinarna, trenerka sensoplastyki. Ma kilkunastoletnie doświadczenie w pracy z dziećmi i kuchnią. Od 2014 roku prowadzi pod własną marką Book me a cookie warsztaty i zajęcia kulinarne, organizuje pokazy, prowadzi zajęcia adaptacji żywieniowej dla dzieci, pracuje z dziećmi z różnymi, w tym nietypowymi, potrzebami żywieniowymi, prowadzi stronę z przepisami kulinarnymi. Uwielbia jeść, gotować i podróżować. Kocha psy, ma dwa adopciaki.

712 ocen
4.96
dodaj ocenę
×
zapis na newsletter - prezent
Zapisz się na cotygodniowy newsletter z wydarzeniami w Twoim mieście i odbierz eBook za darmo! wybierz eBook dla siebie
zapis na newsletter - prezent