Niedziela z produktem tradycyjnym w Muzeum Narodowym Rolnictwa w Szreniawie

Muzeum Narodowe Rolnictwa w Szreniawie mapa

niedziela 19.09.2021

Ramowy program pokazów w dniu 19.09.2021 r. :
12.00 – Pokaz warzenia piwa domowego
12.30 – Jak powstaje regionalny tradycyjny wielkopolski ser smażony?
13.00 – Tradycyjny pokaz wyrabiania sera podpuszczkowego
13.30 – Jak powstaje regionalny tradycyjny wielkopolski ser smażony?
14.00 – Tradycyjny pokaz wyrabiania sera podpuszczkowego
14.30 – Wyrabianie zupy dyniowej przez  Koło Gospodyń Wiejskich z Plewisk.
15.00 – Pokaz warzenia piwa domowego.
Z uwagi na frekwencję zwiedzających pokazy wyrobu produktów tradycyjnych mogą ulec drobnym zmianom!

Inne atrakcje:
9.00-12.00 – Ogólnopolski konkurs na najlepsza nalewkę: „Smak Tradycji 2021” (w tym „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – Smak Tradycji”) organizowany przez Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego. Konkurs organizowany w Ramach Europejskich Dni Dziedzictwa. Ocena Produktów w godzinach 13.00-15.30.  Rozstrzygnięcie konkursu około godziny 17.00.
Podczas wydarzenia będzie można także wziąć udział w nalewkowym spotkaniu interaktywnym  prowadzonym przez Hieronima Błażejaka, mistrza w sztuce komponowania nalewek domowych, który przewodniczy  Kapitule Konkursowej oraz Edyty Szast – zielarki i twórczyni nalewek z Zamościa – również członkini Kapituły.
11.00 – W gorzelni odbędzie się otwarcie wystawy czasowej: „Szlachetne wydanie okowity. Wystawa etykiet i akcesoriów wódczanych ze zbiorów Adam Łukawskiego”.

Zobacz miejsce wydarzenia
Zapisz się na cotygodniowy newsletter z wydarzeniami w Twoim mieście i odbierz eBook za darmo!

wybierz eBook dla siebie