Na najmłodszych będą czekały bananowe warsztaty kulinarne i malowanie buziek i konkursy z nagrodami. Starsi wezmą udział w warsztatach kulinarnych z Jolą Słomą i Mirkiem Trymbulakiem, czyli autorami książek kucharskich oraz serii programów kulinarnych, występujących m.in. w programie Atelier Smaku. Kucharze zdradzą swoje sekretne przepisy i pokażą, jak z produktów Fairtrade dostępnych na polskim rynku (banany, kakao czy cukier) przygotować proste i zdrowe przekąski. Dla łasuchów przygotowano prawdziwą gratkę. W ogródku stanie namiot z kultowymi lodami Ben&Jerry’s – pierwszymi lodami z certyfikatem Fairtrade, które od niedawna dostępne są również w Polsce.
Warty uwagi jest również na pokaz filmów i slajdów z plantacji bananów Fairtrade w Ekwadorze. Ekipa Fundacji Kupuj Odpowiedzialnie wróciła właśnie z Ekwadoru, gdzie sprawdzała jak działa system Fairtrade na miejscu. Zobaczycie filmy i slajdy z tej wyprawy, a o warunki pracy na plantacjach i codzienność rolników będziecie mogli zapytać naszych gości z Ekwadoru.
PROGRAM
12.00 Start!
13.00 – 14.00 Atrakcje dla dzieci: warsztat kulinarny, malowanie buziek, konkursy z nagrodami
14.00 – 15.30 Warsztat i pokaz kulinarny
16.00 – 17.30 „Pocztówki z Ekwadoru”. Pokaz filmów i slajdów. Rozmowa z gośćmi z Ekwadoru
DODATKOWE ATRAKCJE
Gra edukacyjna Kupuj Odpowiedzialnie (nagrody!), Fotościanka, Wystawa zdjęć z plantacji bananów z Ekwadoru, Kamerunu i Kostaryki, Banany Fairtrade, Lody Ben&Jerry’s, Kawa Fairtrade