Kulinarne starcie w Koszęcinie – XII Festiwal Śląskie Smaki

ul. Zamkowa 3; Koszęcin
🗺 mapa
📅 niedziela 11.06.2017
Festiwal Śląskie Smaki
Początek czerwca to najlepszy czas na plenerowe imprezy. Dlatego nic dziwnego, że ich wybór w śląskim jest wówczas tak duży. Szczególnie miłośnicy dobrego jedzenia mogą liczyć na coś wyjątkowego – 11 czerwca w Koszęcinie obywa się bowiem XII Festiwal Śląskie Smaki.

A jest to miejsce szczególne ze względu na mieszczącą się tu siedzibę Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny – tegorocznego współorganizatora Festiwalu. Biorąc pod uwagę fakt, iż koszęcińskie lasy to doskonałe miejsce na grzybobranie – czy można było znaleźć lepsze miejsce do organizacji dwunastej edycji Festiwalu, gdzie główną rolę w Bitwie Smaków grają grzyby? Impreza w tym regionie naszego województwa odbywa się po raz pierwszy. Festiwal gościły bowiem już m.in. Cieszyn, Racibórz, Pszczyna, Bielsko-Biała, Złoty Potok, czy Katowice.

Organizatorzy mają nadzieję, że miejsce to stanie się inspiracją dla uczestników konkursu kulinarnego – głównego punktu imprezy. Od lat konkurs budzi wiele emocji, przede wszystkim ze względu na fakt wysokiego poziomu kulinarnego i że wystartować może w nim każdy: profesjonaliści, uczniowie szkół gastronomicznych czy amatorzy. Wszyscy walczą o Złote Durszlaki i tytuł Eksperta Śląskich Smaków w swojej kategorii. Jednak to nie tylko zacięta kulinarna walka, ale również dobra zabawa i możliwość odświeżenia zapomnianych, regionalnych przepisów. Taki bowiem cel – ożywianie i kultywowanie najlepszych kulinarnych tradycji – stawia przed sobą organizator tego wydarzenia Śląska Organizacja Turystyczna. Z tego też powodu, by wciąż odkrywać lokalne smaki, nie tylko kuchni śląskiej, ale i innych tradycji kulinarnych, np. beskidzkich, czy jurajskich, Festiwal co roku odbywa się w innym miejscu naszego województwa. W tym roku w konkursie kulinarnym pojawią się między innymi: raki w winie z konfiturą z płatków róż, czy zupa krem z kiszonego ogórka z popcornem z krupnioka, kluseczki grzybowe czy grzybionka.

Ale nie tylko uczestnicy konkursu zmierzą się z grzybowymi tradycjami kulinarnymi. To wyzwanie stoi przede wszystkim przed kucharzami, którzy zmierzą się w Bitwie Smaków, czyli pokazie gotowania na żywo w wykonaniu Remigiusza Rączki i Sebastiana Humskiego. Temat Bitwy to „Kurka kontra gąska, czyli grzybowe wariacje kulinarne”. Kto wygra kulinarny pojedynek? Przekonamy się już 11 czerwca!

Oprócz wymiaru kulinarnego Festiwal to także uczta artystyczna. Po 11 latach przerwy na wydarzeniu pojawi się ponownie Kabaret Rak, a o oprawę muzyczną zadba, jak co roku, wspaniały Zespół Pieśni i Tańca „Śląsk”. Oprócz tego na Festiwalu inne zespoły muzyczne, stoiska gastronomiczne, animacje i konkursy dla dzieci.

Data wydarzenia: 11 czerwca 2017r.

Miejsce wydarzenia: Zespół Pałacowo -Parkowy w Koszęcinie – siedziba Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk”im. Stanisława Hadyny, ul. Zamkowa 3; 42-286 Koszęcin.

Program wydarzenia *:

13:00 – Oficjalne otwarcie Festiwalu

13:00 16:00 Konkurs kulinarny „Śląskie Smaki”

13:15 – 14:20 Występ Zespołu Kola & Jula

14:30 – 15:30 Specjalny program muzyczny dla „Śląskich Smaków” w wykonaniu artystów Zespołu „Śląsk”

15:30 – 16:45 Występ kabaretu „RAK”

17:00 – Ogłoszenie wyników konkursu kulinarnego i wręczenie nagród laureatom konkursu

17:30 – Bitwa Smaków, czyli kurka kontra gąska! Pokaz kulinarny Remigiusza Rączki i Sebastiana Humskiego

18:30 – Galowy Koncert Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny

19:30 – Zakończenie Festiwalu

*Organizatorzy zastrzegają sobie możliwość zmian w programie

www.slaskiesmaki.pl

 

693 ocen
4.97
dodaj ocenę
×
zapis na newsletter - prezent
Zapisz się na cotygodniowy newsletter z wydarzeniami w Twoim mieście i odbierz eBook za darmo! wybierz eBook dla siebie
zapis na newsletter - prezent