Pokazy odbywać się będą w piątki od 5 lipca do 30 sierpnia w podcieniach Muzeum.
„Wiele możesz powiedzieć o postaci poprzez to, co zamawia na śniadanie” – Paul Thomas Anderson
Jedzenie to bardzo użyteczny, chwytliwy i pojemny znaczeniowo motyw filmowy – i wyjątkowo „smaczny”. Jako immanentna część ludzkiego życia jest w kinie obecny oczywiście stale, ale oprócz bycia elementem codziennej egzystencji niesie ze sobą głębsze treści i znaczenia. Wątki gastronomiczne ukazują zwyczaje i rytuały różnych kultur, ilustrują wewnętrzne przemiany postaci, opowiadają o ich charakterze, uczuciach oraz relacjach, stanowią pretekst do spotkań i rozmów, w szczególny sposób wyrażają filmowy nastrój. Ze względu na tę nośność znaczeń, a także estetyczny i symboliczny potencjał twórcy filmowi od zawsze chętnie korzystają z jedzenia jako motywu, narzędzia i tematu. Na tegoroczny program kina letniego składają się filmowe perły, klasyki i arcydzieła, które rzadko można zobaczyć na dużym ekranie i które stanowią najbardziej kultowe i charakterystyczne przykłady stosowania w kinie motywu jedzenia jako sposobu mówienia o tym, co w życiu najważniejsze.
Wstęp 10 zł, bilety do nabycia w kasie Muzeum przed seansem oraz online. Bilety zostaną wysłane na wskazany adres e-mailowy po zaksięgowaniu wpłaty.
Harmonogram seansów
5 lipca, piątek, godz. 21
Uczta Babette
12 lipca, piątek, godz. 21
Dyskretny urok burżuazji
19 lipca, piątek, godz. 21
Moja kolacja z André
26 lipca, piątek, godz. 21
Wielkie żarcie
2 sierpnia, piątek, godz. 21
Kucharz, złodziej, jego żona i jej kochanek
9 sierpnia, piątek, godz. 21
Delicatessen
16 sierpnia, piątek, godz. 21
Smażone zielone pomidory
23 sierpnia, piątek, godz. 21
Jedz i pij, kobieto i mężczyzno
30 sierpnia, piątek, godz. 21
Tampopo
Japonia, 1985
reż. Jûzô Itami
1 h 54 min
Język japoński, napisy polskie
Młoda wdowa prowadzi skromny bar makaronowy, w którym zatrzymują się głównie kierowcy ciężarówek. Jeden z nich, współczesny kowboj o imieniu Goro, postanawia pomóc jej w nadaniu potrawom wykwintnego smaku. W przezabawnych luźnych epizodach o groteskowym, surrealistycznym charakterze śledzimy kulinarne zwyczaje Japończyków i związane z nimi rytuały zderzone z amerykańskimi i europejskimi wpływami. Film Jûzô Itamiego to prawdziwa perła japońskiego kina, pierwszy w historii tak zwany ramen western, który doczekał się statusu kultowego i który ukazuje jedzenie jako sposób na wyrażanie ludzkich namiętności.
Muzeum Sztuki Współczesnej w Krakowie MOCAK
MOCAK od początku swojej działalności prowadzi projekt Muzeum Dzieci, którego celem jest rozwijanie u najmłodszych zdolności do aktywnego uczestnictwa w świecie sztuki. Wierzymy, że taką postawę można wypracować, ucząc kontaktu z pracami, rozwijając w …
30-702 Kraków
+48 12 263 40 35
edukacja@mocak.pl
https://www.mocak.pl
facebook