Jak zachęcić dzieci do jedzenia ryb?

środa 20.03.2019 do wtorek 26.03.2019

Jak zachęcić dzieci do jedzenia ryb?

Ryby są doskonałym źródłem nienasyconych kawasów tłuszczowych omega-3, zawierają wysokiej jakości, łatwo przyswajalne białko, mnóstwo witamin, m.in. A, E i D, oraz wiele niezbędnych mikroelementów, takich jak potas, fosfor, jod, selen i wapń. Ryby powinny stanowić ważny składnik diety małych smakoszy. Zdaniem naukowców bogata w kwasy omega dieta zmniejsza u dzieci nadpobudliwość i skłonność do agresji, a regularne jedzenie ryb przyczynia się także do ograniczenia ryzyka astmy i niektórych alergii. Ryba na talerzu rzadko jednak wzbudza u dzieci entuzjazm. Niefajny zapach, ości i mdły smak to najczęstsze zarzuty maluchów pod adresem ryb. Co zrobić, aby nasze pociechy jadały ryby chętniej?

Wybierzmy odpowiednie ryby

Najlepsze dla dzieci będą pozbawione ości filety. Z ryb tłustych postawmy na norweskiego łososia lub halibuta, a z chudych na dorsza, mintaja lub morszczuka. Ryby słodkowodne z reguły przypadają maluchom do gustu najmniej, ale zachęcajmy je, by skosztowały takich ryb jak pstrąg czy karp. Pamiętajmy, że dziecko musi się smaków po prostu nauczyć…

Dawajmy dobry przykład

Dzieci naśladują większość naszych zachowań. Jeśli sami będziemy często i chętnie sięgać po ryby, dzieci na pewno także się do nich przekonają. Zachwalajmy ich smak, a także opowiadajmy na ich temat ciekawe historie. Argument „ryby są zdrowe” niekoniecznie trafi do dziecięcej świadomości, zamiast tego powiedzmy, że dzięki rybom będą miały mnóstwo energii do zabawy i urosną duże i silne; możemy także opowiadać o trudnej, ale pięknej pracy rybaków i opisywać lub pokazywać wspaniałe miejsca, z których ryby pochodzą.

Podawajmy ryby w ulubionych dziecięcych potrawach

Dzieci z reguły przepadają za hamburgerami i tortillami. Burgery z soczystym rybnym filetem i świeżymi, chrupiącymi warzywami bez wątpienia przekonają nawet największych niejadków. Dobrym sposobem na „przemycenie” ryb są także zupy. Zamiast klasycznej pomidorowej z makaronem spróbujmy od czasu do czasu podać dzieciom np. szpinakową zupę z kawałkami łososia.

Urozmaicajmy dziecięce menu

Sprawmy, żeby ryby nie kojarzyły się dzieciom tylko z jednym dość nudnym daniem. Pokażmy maluchom, że repertuar rybnych dań jest ogromnie szeroki, a każda potrawa może smakować zupełnie inaczej. Posiłek powinien być kolorowy i cieszyć dziecięce oczy.

Bądźmy cierpliwi

Jeśli np. morszczuk okaże się daniem nietrafionym, następnym razem spróbujmy z łosiem lub halibutem. Dajmy dzieciom wybór, niech poznają smaki różnych ryb i same zdecydują, która odpowiada im najbardziej.

Zapisz się na cotygodniowy newsletter z wydarzeniami w Twoim mieście i odbierz eBook za darmo!

wybierz eBook dla siebie

Zobacz także