Jak smakuje sztuka? – warsztaty rodzinne dla dzieci w wieku 5-10 lat

Zamek Ujazdowski, Warszawa, mapa

sobota 26.11.2016

jak-smakuje-sztuka01

W jaki sposób odbieramy sztukę? Czy na pewno tylko patrząc i słuchając? Czy słowa mają swoje kolory, a kolory zapachy? Czy można zobaczyć dźwięk lub poczuć smak słowa? Jak smakuje sztuka? to nowy cykl warsztatów rodzinnych, podczas którego uruchomione zostaną wszystkie zmysły uczestników. Tajemniczo brzmiący termin synestezja, czyli połączenie zmysłów, umiejętność doświadczania rzeczywistości i odbierania świata różnymi zmysłami, będzie kluczowy na naszych spotkaniach.

Wykorzystamy zjawisko synestezji, żeby poszerzyć percepcję i wyobraźnię uczestników działań. Na warsztatach postaramy się wyjść poza schematy myślowe, a tym samym przyczynić się do rozwoju kreatywności dzieci. Spotkania będą pretekstem, aby przyjrzeć się sztuce nie tylko okiem, ale też nosem, uchem, ręką i językiem.

Poznamy artystów przez pryzmat smaków, zapachów, odgłosów i tekstur obecnych na obrazach, zdjęciach czy filmach. Pokażemy sztukę w szerszym kontekście kulturowym. Będziemy doświadczać jej i smakować wszystkimi zmysłami. Podczas warsztatów nie zabraknie wspólnego mieszania, nasłuchiwania, wąchania i szatkowania – wszystkie sposoby kontaktu ze sztuką są dozwolone. Przez rozmaite smaki sztuki przeprowadzą uczestników edukatorzy, artyści oraz goście ze świata kuchni i dizajnu.

Jak smakuje sztuka?
Warsztaty dla rodzin z dziećmi w wieku 5-10 lat
Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski, ul. Jazdów 2
12 i 26 listopada, godz. 12.00

zbiórka w holu CSW

wstęp: bilet rodzinny 30 pln, karnet na 4 zajęcia: 100 pln. (w cenie biletu wstęp na wystawy)

więcej informacji: info@csw.art.pl lub tel: + 48 22 628 12 71-73, wewn. 135
„Jak smakuje sztuka” to nowy cykl warsztatów rodzinnych, podczas którego uruchomione zostaną wszystkie zmysły uczestników. Spotkania będą pretekstem, aby przyjrzeć się sztuce przez pryzmat smaków, zapachów, odgłosów i tekstur obecnych nie tylko na obrazach, zdjęciach czy filmach, ale także w historiach związanych z artystami i ich pochodzeniem. Chcemy pokazać sztukę w szerszym kontekście kulturowym, doświadczać jej i smakować wszystkimi zmysłami. Podczas spotkań nie zabraknie wspólnego szatkowania, nasłuchiwania, mieszania i cmokania – wszystkie sposoby kontaktu ze sztuką dozwolone. Przez rozmaite smaki sztuki przeprowadzą uczestników edukatorzy, artyści oraz goście ze świata kuchni i designu.

 

 

26 listopada, godz. 12.00

Wietnamskie perełki, tajwańskie bąbelki, czyli kolory do zjedzenia

Prowadzenie: Dorota Podlaska

Czy kolory mogą mieć smak? Bajecznie kolorowe wietnamskie desery „Che” i pochodzącą z Taiwanu bubble tea można komponować w taki sam sposób jak malarz komponuje obrazy. Warsztat,  zainspirowany wystawą artystów z Azji Południowo-Wschodniej Duchy wspólnoty / Public spirits przybliży kulturę tych narodów poprzez egzotyczne smaki i zapachy i tekstury deserów układanych z warstw fasoli, galaretki z trawy i agawy, perełek tapioki, zamorskich owoców, mleka kokosowego. Dzięki tym niezwykłym produktom nie tylko poznamy smaki różnych kolorów, ale zdobędziemy praktyczne umiejętności przygotowania azjatyckich deserów.

 

Anna Kierkosz, kom. 507 159 413
a.kierkosz@csw.art.pl

Kierownik Działu Edukacji i Upowszechniania
Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski
ul. Jazdów 2, 00-467 Warszawa

 

Zobacz miejsce wydarzenia
Zapisz się na cotygodniowy newsletter z wydarzeniami w Twoim mieście i odbierz eBook za darmo!

wybierz eBook dla siebie

Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski

Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski jest instytucją, w której różne dziedziny sztuki współistnieją, wzajemnie na siebie oddziałują i przekraczają własne granice, by tworzyć nowe jakości i zjawiska. CSW zwraca przy tym szczególną uwagę na związki …

Więcej

Adres:

ul. Jazdów 2, 00-467 Warszawa,

Kontakt:

info@csw.art.pl
http://www.csw.art.pl/