Fifka i żulik, czyli domowa kuchnia łódzka

Data wydarzenia: sobota 25.10.2014 do niedziela 26.10.2014

Centrum Inicjatyw na Rzecz Rozwoju REGIO zaprasza do udziału w projekcie promującym łódzkie dziedzictwo kulinarne, przygotowanym w oparciu o książkę Anny Wojciechowskiej. Na przystawkę dwa spacery z przewodnikiem: powędrujemy szlakiem dawnej łódzkiej gastronomii, zarówno tej przedwojennej jak i późniejszej, z okresu PRL. Daniem głównym będą warsztaty kulinarne dla dorosłych i dla dzieci. Udział we wszystkich wydarzeniach jest bezpłatny, trzeba się zapisać!

"Fifka i żulik, czyli domowa kuchnia łódzka" – promujemy łódzką kuchnię!
– warsztaty kulinarne i spacery
 

Centrum Inicjatyw na Rzecz Rozwoju REGIO zaprasza do udziału w projekcie promującym łódzkie dziedzictwo kulinarne, przygotowanym w oparciu o książkę Anny Wojciechowskiej – Fifka i żulik, czyli łódzka kuchnia domowa. Na przystawkę dwa spacery z przewodnikiem: powędrujemy szlakiem dawnej łódzkiej gastronomii, zarówno tej przedwojennej jak i późniejszej, z okresu PRL. Daniem głównym będą warsztaty kulinarne dla dorosłych i dla dzieci. Starsi przygotują (i skonsumują) dudki, lepioszki, czy prażoki; młodsi wykonają jadalny herb Łodzi. Na deser zaserwujemy wyjątkową grę miejską. Hasło? Zalewajka! Będzie okazja nie tylko spojrzeć na miasto z mało znanej strony, ale również dobrze zjeść…
 
Książkę "Fifka i żulik, czyli łódzka kuchnia domowa" można nabyć w sklepiku w Centrum Informacji Turystycznej w Łodzi – ul. Piotrkowska 87!
 
Warsztaty kulinarne:

 
Prowadzenie: Anna Wojciechowska, autorka książki Fifka i żulik, czyli łódzka kuchnia domowa

25.X. godz. 12.00-14.00 – sala restauracyjna hotelu Stare Kino (ul. Piotrkowska 120). W planie: śledzie marynowane, barszcz na burakach, prażoki z kapustą, ciasto drożdżowe.
 
26.X. godz. 12.00-14.00 – restauracja U Milscha (ul. Łąkowa 21). W planie: szpinak, czernina, żołądki w sosie chrzanowym, grzanka.
 
Udział we wszystkich wydarzeniach jest bezpłatny. Chętnych do udziału w warsztatach kulinarnych oraz w grze miejskiej zapraszamy do zgłoszeń poprzez pocztę elektroniczną: biuro@regiocentrum.pl (zapisy do gry w zespołach 2-4-osobowych). Liczba miejsc na poszczególnych warsztatach jest ograniczona. Jedna osoba może zapisać się na maksymalnie dwa warsztaty.
 
Więcej informacji:
http://regiocentrum.pl/fifka-i-zulik-czyli-domowa-kuchnia-lodzka-promujemy-lodzka-kuchnie/
 
Źrodło: pl.cit.lodz.pl

Zobacz także