Dni Alergii w Nadarzynie – rozdajemy zaproszenia

📅 piątek 21.10.2016 do niedziela 23.10.2016
Dni alergii 2016
21-23 października 2016 r. w Centrum Targowo-Kongresowym PTAK WARSAW EXPO w Nadarzynie, już po raz trzeci, odbędzie się najważniejsze wydarzenie w Polsce poświęcone alergii, nietolerancji pokarmowej, a także zdrowemu i ekologicznemu stylowi życia.

 

Mamy dla Was zaproszenia na Dni Alergii w Nadarzynie , jeśli chcielibyście się wybrać napiszcie do nas podając imię i nazwisko oraz liczbę osób,. Na Wasze zgłoszenia wysłane na adres wydarzenia@miastodzieci.pl czekamy do piatku do godz. 16.00.  O otrzymaniu zaproszenia powiadomimy Was drogą mailową.

DNI ALERGII wraz z towarzyszącym mu projektem ECORGANICA już na stałe wpisały się do kalendarza imprez przyciągających kilkutysięczną grupę zainteresowanych osób szukających rozwiązania swojego problemu, lub stawiających zwyczajnie na zdrowie i spełniony styl życia. Jest to bowiem kompleksowe wydarzenie skierowane nie tylko do alergików i branży, ale do wszystkich osób, które świadomie podchodzą do swojego życia i zdrowia, pragną zapoznać się z nowościami na rynku, spotkać z ekspertami, lub czują potrzebę, by coś zmienić w sposobie odżywiania, myślenia, czy dbania o siebie.

Oprócz daty i miejsca, na zwiedzających czeka jeszcze jedna zmiana – w  tym roku wydarzenie zostało wydłużone o jeden dzień (piątek, 21 października) poświęcony spotkaniom branżowym. Tak,  jak w latach ubiegłych, Dni Alergii to trzy główne przenikające się i współgrające ze sobą sektory:

GLUTEN & FREE FROM:  żywność i napoje bez glutenu, bez laktozy i innych alergenów

SKIN CARE:  dermokosmetyki, kosmetyki pielęgnacyjne, odzież specjalistyczna

HOME, HEALTH CARE&MED:  sprzęt AGD i medyczny, środki czystości, pościel, środki na roztocza, placówki medyczne, ośrodki wypoczynkowe

oraz projekt ECORGANICA, czyli targi zdrowych i ekologicznych produktów:  produkty naturalne, ekologiczne, organiczne oraz vege, strefa wykładów EKO-NATURA poświęcona spotkaniom z ekspertami żywienia, lekarzami, specjalistami z zakresu profilaktyki zdrowia i coachami.

Oprócz bogatej oferty wystawców i możliwości zrobienia zakupów u najbardziej uznanych producentów i dystrybutorów, organizatorzy jak zwykle szykują wiele atrakcji dla zwiedzających i bogaty program merytoryczny zarówno dla branży jak i dla zwiedzających pod nazwą Akademia Dni Alergii:

W piątek profesjonaliści będą mogli skorzystać z wykładów i spotkań prowadzonych m.in. przez Karola Przybylaka, Instytut Mikroekologii, SGGW, czy Jagiellońskie Centrum Innowacji. Będziemy mówić o szansach produktów eko na podbicie rynku spożywczego, alergiach Ig-zależnych, przetwarzaniu żywności, czy jej leczniczych właściwościach. Na dużą uwagę zasługuje tez spotkanie z naszymi zagranicznymi gośćmi, założycielkami organizacji AllergyCertified Ewą Daniel i Lene Still, które na zaproszenie magazynu Hipoalergiczni opowiedzą o certyfikowaniu produktów na świecie i wytłumaczą dlaczego certyfikat ma takie znaczenie.

W strefie warsztatowej zapraszamy do gotowania z Jankiem Paszkowskim, Jolą Słomą i Mirkiem Trymbulakiem z Atelier Smaku oraz  firmą Schär. Poza tym w piątek rozstrzygnięty zostanie konkurs Koła Naukowego Gastronomów i Hotelarzy SGGW.

Dwa pozostałe dni to także moc emocji i możliwość zdobycia cennych informacji i umiejętności.

WYKŁADY MED

Wykłady w strefie MED wygłoszą nasi znamienici eksperci:  Prof. Maciej Kaczmarski, Prof. Bolesław Samoliński, dr LIdia Ruszkowska, dr Anna Nowicka i dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska (UJ). Poruszymy temat  wstrząsu anafilaktycznego, obalimy mity związane z AZS, głęboko odetchniemy przy rozmowie o alergiach wziewnych i porozmawiamy o nietolerancji laktozy.

DEBATY EKSPERCKIE

Na otwartej scenie pasjonujące debaty ze swoimi gośćmi przez dwa dni poprowadzi Żaneta Geltz z Magazynu Hipoalergiczni. Wśród nich m.in Prof. Krzysztof Buczyłko, dr Mirosław Mastej, dr Danuta Myłek, dr hab Grażyna Iwanowicz – Palus, pedagog Anna Osińska , położne Ewa Janiuk i Bożena Kulesza-Brończyk, położna praktykująca w Grenlandii Jolanta Peterse, Ewa Daniel i Lene Still z Allergy Certified, dietetycy – Dorota Łapa, Anna Krasucka i Piotr Tyszewski.
Będzie o czytaniu etykiet, nietolerancji histaminy, astmie i alergii na mleko. Urządzimy też bezpieczny pokój dla alergika, ułożymy menu dla ucznia i wybierzemy tłuszcze bezpieczne do smażenia. Zastanowimy się też jak i kiedy edukować przyszłych rodziców, by zapobiegać alergii u dzieci.

SZKOLENIA I WARSZTATY

Trzecia strefa to spotkania dotyczące m.in. choroby Hashimoto, suplementacji przy nietolerancjach i świadomych wyborów konsumenckich oraz warsztaty Fundacji Szczęśliwi bez Cukru i warsztaty przygotowywania eko środków czystości prowadzone przez Jolantę Wrześińską z portalu Ekorodzice.pl.

WARSZTATY KULINARNE

Poza tym czeka nas oczywiście wspólne gotowanie. W tym roku do garnka będziemy mieli okazję zajrzeć z Beatą Sadowską (dziennikarka i autorka książek m.in. „I jak tu nie jeść!”, ” I jak tu nie biegać!”, Dariuszem Kuźniakiem (finalista TOP CHEF), Katarzyną Jankowską (Mama Alergika Gotuje),  Atelier Smaku i Erykiem Wałkowiczem (ErVEgan). Także firma Schär przygotowała dwa pokazy w sobotę i w niedzielę na smaczne przepisy bezglutenowe.

DLA DZIECI

 W tym roku także dzieci będą mogły sprawdzić swoje kulinarne umiejętności podczas warsztatów dla najmłodszych przygotowanych przez Iwonę Karkusiewicz, Fundację Szczęśliwi bez Cukru i Studio Kulinarne Małe Przyjemności.

Poza tym wydarzenie wspiera grono znamienitych organizacji. Wśród nich należy wymienić Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, Fundację Alabaster,  Fundację Pokonać Alergię, które będą przez dwa dni służyły swoją wiedzą i doświadczeniem . Jak co roku na zwiedzających będą czekały konsultacje psychologów, warsztaty dla rodziców dzieci z AZS, konsultacje psychologów i BEZPŁATNE TESTY. Czekają nas też premiery książek „Kuchnia bez pszenicy na każdą okazję” Marty Szloser i Wandy Gąsiorowskiej oraz „Polski przewodnik Paleo. Teoria, praktyka, przepisy” Katarzyny Karus-Wysockiej oraz spotkania z autorami (Beata Sadowska, Katarzyna Jankowska).

Dni Alergii i Ecorganica to także sponsorzy , których zaangażowania nie można przecenić. Ponownie spotkamy tu firmę Robert Thomas – producenta odkurzaczy dla alergików, firmę Schär – producenta żywności bezglutenowej oraz firmę Domy Hybrydowe, która promuje ideę harmonijnie stworzonej i bezpiecznej przestrzeni domu jako źródła zdrowia i naszego komfortu. DO grona sponsorów w tym roku dołączyła firma Amara ze swoim produktem  Rinozine oraz Philipiak w charakterze sponsora stref warsztatowych.

Zapowiadają się trzy bardzo intensywne i pełne atrakcji dni. Zapraszamy gorąco do współtworzenia atmosfery tego wydarzenia.

Szczegółowy program wydarzeń na stronie www.dnialergii.pl

 

 

zapis na newsletter - prezent
Zapisz się na cotygodniowy newsletter z wydarzeniami w Twoim mieście i odbierz eBook za darmo! wybierz eBook dla siebie
zapis na newsletter - prezent