Królik i Misia
Królik i Misia

Bądź zdrów jak kryl (nie ryba)

📅 środa 22.01.2014 do środa 29.01.2014
Bądź zdrów jak kryl (nie ryba)

To właśnie tłuszcz z tego małego skorupiaka zawiera najczystszą i najlepiej przyswajalną porcję kwasów DHA i EPA, a do tego posiada mocny antyoksydant – astaksantynę. Wszystkie te cenne składniki można znaleźć w nowym preparacie O-Krill 3TM, dzięki któremu zadbamy o serce, wzrok i pamięć oraz wzmocnimy odporność. I to bez rybiego posmaku!

Kwasy omega-3 powinny być uzupełniane przez te osoby, które nie jadają regularnie ryb i owoców morza (rzadziej, niż jedną porcję tygodniowo). Dotyczy to szczególnie ludzi o wyższym ryzyku chorób serca, układu krążenia. Dieta bogata w kwasy omega-3, szczególnie DHA, poprawia koncentrację i wpływa korzystnie na nastrój. Dodatkowo jest w stanie polepszyć ukrwienie nerwu wzrokowego oraz opóźnić procesy starzenia. Bardzo istotnym działaniem jest bezpośredni wpływ kwasów omega-3 na obniżenie trójglicerydów i cholesterolu. Dr n. Med. Agnieszka Jarosz, Kierownik Centrum Promocji Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej przy Instytucie Żywności i Żywienia, lekarz chorób wewnętrznych.

Teoria, że wartościowe kwasy tłuszczowe omega-3 pochodzą przede wszystkim z tłustych ryb morskich, jak makrela, łosoś, halibut, dorsz czy śledź i pozyskiwanych z nich olejów oraz tranu, powoli odchodzi do lamusa. Liczne zanieczyszczenia związkami rtęci i dioksyn, które gromadzą się w rybach z akwenu mórz europejskich i arktycznych, przyczyniły się do poszukiwań alternatywnych źródeł dobroczynnych kwasów tłuszczowych. Bogactwo nienasyconych niezbędnych kwasów omega-3 odkryto w oleju z kryla. Kryl to mały skorupiak przypominający krewetkę, który żyje w osiągających 6 km ławicach, liczących milion sztuk na metr sześcienny (!) w lodowatych i czystych morzach polarnych.

Olej z kryla – więcej niż tran
Olej z kryla antarktycznego (Euphausia superba) charakteryzuje się bardzo dużą zawartością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych EPA i DHA w formie fosfolipidów. Oznacza to, że są one lepiej przyswajalne przez organizm w porównaniu z olejem rybim, zawierającym kwasy omega-3 w postaci trójglicerydów. Kwasy tłuszczowe EPA i DHA jako fosfolipidy całkowicie rozpuszczają się w wodzie, co oznacza, że są lekkostrawne i nie pozostawiają rybiego posmaku. Ponadto olej z kryla jest bogaty w astaksantynę – najsilniejszy antyutleniacz, jaki możemy dostarczyć organizmowi do walki z wolnymi rodnikami, stanowiącymi przyczynę wielu niekorzystnych procesów w organizmie (w tym utlenienia złego cholesterolu (LDL) ). Ta „królowa karetonoidów" jest 800 razy aktywniejsza niż koenzym Q10, 500 razy silniejsza od witaminy E oraz 40 razy skuteczniejsza niż beta-karoten!

Na bazie tych danych naukowych opracowano suplement diety O-Krill 3TM, który dostarcza w pełni wchłanianą dzienną porcję niezbędnych kwasów EPA i DHA. Organizm ludzki nie potrafi samodzielnie wytworzyć tych składników, dlatego, aby zadbać o serce i wzrok, wzmocnić pamięć i koncentrację, a dodatkowo wspomóc odporność organizmu, musimy dostarczać je wraz z pożywieniem lub suplementować.

436 ocen
4.96
dodaj ocenę
×
zapis na newsletter - prezent
Zapisz się na cotygodniowy newsletter z wydarzeniami w Twoim mieście i odbierz eBook za darmo! wybierz eBook dla siebie
zapis na newsletter - prezent