Brak apetytu u dziecka po antybiotyku – jak sobie radzić?

Brak apetytu u dziecka po antybiotyku – jak sobie radzić?
Antybiotyk i brak apetytu? To dobrze znana rodzicom para. Niestety w czasie choroby i jej leczenia, dziecko może niechętnie jeść nawet swoje ulubione posiłki. Dowiedz się, jak zadbać w tym czasie o stan odżywienia malucha.
W czasie przeziębienia zarówno u dzieci jak i u dorosłych brak apetytu może być spowodowany osłabieniem odczuwania smaku i zapachu, np. na skutek kataru. Spożywanie posiłków utrudnia także ból gardła czy osłabienie wywołane gorączką. Nie bez wpływu są także podawane leki. Brak apetytu u dziecka po antybiotyku, a także w czasie jego podawania to bardzo częsta sytuacja. Wynika między innymi z możliwych skutków ubocznych ich stosowania do których należy, np. osłabienie łaknienia, ale także ból brzucha czy biegunka. Jak w takiej sytuacji zadbać o stan odżywienia dziecka?

Rodzic kontra brak apetytu

W trakcie choroby warto postawić na produkty o płynnej lub półpłynnej konsystencji, ponieważ zdecydowanie łatwiej je zjeść, niż te które wymagają długiego rozdrabniania lub są suche i mogą podrażnić chore gardło malucha. Mięso, będące źródłem białka można podawać z dodatkiem sosu, w formie pulpetów lub rozdrobnione w zupie. Jeśli kanapki podawane na śniadanie spotykają się z odmową lepiej postawić na koktajle, budynie, kaszki czy płatki. W okresie trwania biegunki, korzystając z produktów mlecznych, warto wybrać te bezlaktozowe, ponieważ laktoza może ją nasilić. U dużej grupy maluchów sprawdza się podawanie ulubionych potraw w czasie choroby i łączenie ich z innymi składnikami. Z reguły lepszym powodzeniem cieszą się też małe porcje podawane częściej. Duża ilość jedzenia na raz już sama w sobie może zniechęcać. Co jeszcze może pomóc? Oczywiście kreatywna forma podania, ale nie zawsze udaje się znaleźć na to czas. Jeśli dziecko odmawia jedzenia lub ograniczony apetyt utrzymuje się wiele dni, warto z lekarzem pediatrą rozważyć wsparcie jadłospisu malucha żywnością specjalnego przeznaczenia medycznego, taką jak np. Resource Junior. To produkty, które zawierają komplet składników odżywczych, a przy tym mają lubiany przez dzieci smak. Wspomniany Resource Junior występuje w formie gotowego do picia płynu, który można podać bezpośrednio lub proszku, który należy przygotować zgodnie z informacją na opakowaniu. Taką żywność medyczną można dodać także do zimnych i letnich klasycznych potraw, podnosząc tym samym ich wartość odżywczą. To dobre rozwiązanie, kiedy liczy się każdy kęs.

Dlaczego warto walczyć o jakość jadłospisu

Brak apetytu po antybiotyku to powszechny problem, ale mimo trudności warto starać się, aby dziecko w trakcie trwania i po zakończeniu choroby spożywało wartościowe posiłki. Innymi słowy, powinny zawierać one źródło białka (np. jaja, ryby, mięso, produkty mleczne), a także witaminy i składniki mineralne (m.in. warzywa, owoce, produkty zbożowe). Jeśli nie jest to możliwe, przed rozwojem niedoborów żywieniowych dziecko może uchronić stosowanie zaleconego przez lekarza wsparcia żywieniowego w postaci żywności medycznej. Dlaczego stan odżywienia jest tak ważny? Wszystko dlatego, że niedożywienie może pogorszyć funkcjonowanie układu odpornościowego i zwiększyć ryzyko ponownej infekcji. Jest to efektem nie tylko zwiększonych w okresie choroby potrzeb dziecka i mniejszych możliwości wynikających z ograniczonego apetytu, ale także konieczności odbudowania naturalnej bariery jelitowej. Wynika to z faktu, że antybiotyki choć skuteczne obok mikroorganizmów chorobotwórczych niszczą także te dobroczynne.

Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza. Resource Junior: Do postępowania dietetycznego u dzieci powyżej 1. roku życia w stanach bądź w przypadku ryzyka niedożywienia.

 

Materiał promocyjny
Zapisz się na cotygodniowy newsletter z wydarzeniami w Twoim mieście i odbierz eBook za darmo!

wybierz eBook dla siebie