Przepis na kanapeczki – podwodny świat

Kanapeczki-podwodny-świat

Dzieciaki nie lubią nudy. A przecież wystarczy trochę wyobraźni, by śniadanko było ciekawą przygodą.

Składniki:
 2 kromki chleba tostowego
 2 kromki chleba pełnoziarnistego
 2 łyżki białego twarożku
 1 parówka
 2 plasterki sera żółtego
 1 plasterek szynki
 1 łyżeczka masła
 1 liść sałaty karbowanej zielonej i czerwonej
 Pół marchewki
 Pół pomidora
 4 rzodkiewki
 Pęczek szczypiorku
 2 czarne oliwki
 Kilka plasterków ogórka
 Kawałek czerwonej i żółtej papryki

Przygotowanie:
 Warzywa umyć.
 Kromki chleba posmarować masłem
 Rzodkiewki i ogórka pokroić w plasterki. Marchewkę obrać i pokroić w długie plastry.
 Z chleba tostowego wyciąć foremką do ciastek dwie rybki. Na jednej położyć szynkę. Udekorować ją plasterkami ogórka i rzodkiewki i szczypiorkiem. Drugą rybkę posmarować twarożkiem i ułożyć na niej paseczki z marchewki i szczypiorku.
 Na jedną kromkę ciemnego chleba położyć plasterek sera żółtego i udekorować rybkę plasterkami ogórka i rzodkiewki. Z drugiej kromki wyciąć gwiazdkę i żółwia. Na gwiazdkę położyć ser i plasterek pomidora. Na żółwia twarożek i udekorować go szczypiorkiem rzodkiewką i papryką czerwoną.
 Parówki podgrzać. Przekroić na pół, a potem przeciąć nie do końca 4 razy formując ramiona ośmiornic.
 Z 1/4 pomidora kawałka marchewki i sera żółtego zrobić żaglówkę.
 Z oliwek zrobić wszystkim żyjątkom oczka a z papryki buzie.
 Z sałaty ułożyć fale.

Pomysł kuchennej zabawy otrzymaliśmy od Pani Urszuli Korzyckiej.

Gwiazdkowe prezenty od 5.10.15.

Zobacz także