Trzeba przygotować:
* 100 g czekolady
* 140 g masła, szczypta soli
* 150 g cukru pudru
* 6 jajek
* 50 g bułki tartej
* 50 g startych migdałów
* 50 g mąki pszennej
* 100 g czekolady do polewy
* 50 g migdałów
Jak zrobić?
1. Czekoladę podzielić na małe kawałki, podgrzać w gorącej kąpieli i odstawić do schłodzenia. Formę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką.
2. Masło i 50 g cukru pudru utrzeć na białą masę, dodawać stopniowo żółtka i łyżkę roztopionej czekolady.
3. Białka posolić i ubić z nich sztywną pianę, dodawać stopniowo 100 g cukru pudru i ubijać, aż piana zrobi się błyszcząca.
4. Do piany dodać bułkę tartą wymieszaną z mąką, startymi migdałami i kremem czekoladowym, lekko wymieszać, wlać do formy i upiec. Można upiec w jednej podłóżnej formie, ale jeżeli masz mniejsze foremki z których można dociąć później ciasto w kształt jeża – tym lepiej!
5. Ciasto po upieczeniu wyjąć po 15 minutach z formy. W międzyczasie sparzyć migdały, obrać je ze skórki. Ciasto przybrać migdałami pokrojonymi na małe podłużne kawałki. Po ostudzeniu polać polewą czekoladową.