Będziesz potrzebować:
- tabliczkę czekolady
- pół litra tłustego mleka
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru
- przyprawy: kawałek startej wanilii, mielony cynamon, mielony imbir
- opakowanie śmietany kremówki
Wykonanie:
Zagotuj mleko z przyprawami. Dodaj ich tyle, ile lubisz – najlepiej szczyptę imbiru i wanilii, a do tego nawet do pół łyżeczki cynamonu. Dodaj połamaną czekoladę. Podgrzewaj, aż się rozpuści. Ostudź. W tym czasie ukręć kogel-mogel z 3 żółtek i 3 łyżek cukru. Wlej do go do czekolady, mieszając i podgrzewaj powoli, aż do zgęstnienia. Nie dopuść do zagotowania, bo może się zwarzyć.
Kremówkę ubij na sztywno i udekoruj nią czekoladę przelaną do filiżanki.
Smacznego!