Do zrobienia wiosennych biedronek na talerzu będziecie potrzebować:
– kilku pomidorów koktajlowych lub cherry,
– kilku czarnych oliwek,
– kilku plastrów ogórka,
– kilku listków rukoli, sałaty lub innych zielonych liści,
– ewentualnie kwiatków do ozdoby,
– majonezu,
– wykałaczki.
Na talerzu układamy plasterki ogórka.
Każdy z pomidorków należy przeciąć wzdłuż na około 2/3 długości i delikatnie rozchylić. Rozkładamy je na ogórkach.
Oliwki kroimy na połowy. Z części z nich robimy ćwiartki i rozcinamy do połowy długości. Te kawałki oliwek delikatnie umieszczamy w rozcięciach pomidorów – będą skrzydełkami biedronek.
Połowy oliwek dokładamy do pomidorków (zaokrąglone końce pomidorów można lekko przyciąć, by lepiej przylegały do oliwek).
Wykałaczki moczymy w majonezie i „rysujemy” nimi oczy biedronkom.
Jedną lub dwie oliwki kroimy drobno i robimy z nich kropki biedronek.
Całość ozdabiamy liśćmi rukoli i kwiatkami.