Składniki na marchewki w ziemi
składniki na ciasto
200 g stopionego masła
4 jaja
1.5 szklanki cukru
1.5 szklanki mąki
6-8 łyżek kakao
składniki na marcepanowe marchewki
200 g płatków migdałowych
jedno białko z jaja
100 g cukru pudru lub miód
barwniki spożywcze
Jak zrobić deser marchewki w ziemi
Jajka zmiksować z cukrem. Dodać ostudzone stopione masło, mąkę i kakao. Zmiksować. Wylać na blachę lub do foremek na muffiny. Piec 50 min w 200 stopniach.
W międzyczasie robimy marcepanową masę: płatki migdałowe, białko i cukier miksujemy, aż masa będzie gładka, jednolita. Jeżeli masa jest zbyt rzadka – dodajemy do niej trochę cukru pudru, jeżeli zbyt twarda – kilka kropel wody lub soku. Aby ulepić pomarańczowe marchewki musimy białą masę wymieszać z kilkoma kropelkami pomarańczowego barwnika – barwnik dodajemy po kropelce i wyrabiamy masę palcami (podobnie postępujemy by uzyskać zielony marcepan).
Teraz już możemy pokruszyć ciasto i wsypać je do foremki udającej doniczkę i posadzić w tej „ziemi” nasze marcepanowe marchewki.
Smacznego!