Składniki:
– opakowanie ciasta francuskiego
– kilka truskawek (mogą być inne owoce np. poziomki, jeżyny, maliny, jagody, wiśnie czereśnie itp.
Krem:
– biała czekolada 100 g
– śmietanka tortowa 140 ml
Czekoladę rozpuszczamy ze śmietanką na małym ogniu. Studzimy. Wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Ubijamy mikserem na puszysta masę.
Z ciasta wykrawamy szklanką kilka kółek i radełkiem tyle samo paseczków (długich na ok. 10 cm). Kółka wkładamy do foremek na babeczki a paseczkom nadajemy kształt rączki od koszyczka. Pieczemy na rumiano w 200 st C.
Do wystudzonych babeczek nakładamy krem (można użyć szprycy lub po prostu łyżeczki) i układamy truskawki (można ozdobnie je naciąć).
Gotowe!
Przepis na deser otrzymaliśmy od Mariusza Kułakowskiego.