☰ menu

Przepis na szybki deser – budyniowe łódeczki z bitą śmietaną

przepis Słodkie-budyniowe-łódeczki

Budyniowe łódeczki

SKŁADNIKI:


3 foremki waflowe
1 opakowanie budyniu czekoladowego (albo własnoręcznie robiony budyń domowy)
500 ml mleka 2%
bita śmietana w aerozolu
kolorowa posypka

PRZYGOTOWANIE:
Do garnka wlewamy mleko i za pomocą rózgi dokładnie mieszamy z budyniem. Wstawiamy na średni gaz i cały czas mieszamy, gotujemy do czasu, aż budyń zgęstnieje. Gdy już będzie gotowy, przelewamy go do wafelków.

Na budyniu układamy cząstki banana, następnie wyciskamy porcję bitej śmietany
i posypujemy wszystko kolorową posypką.

PORADY:
1. Foremki waflowe można czasem kupić w lodziarni. Jeśli nie uda Ci się ich zdobyć, możesz zrobić deser w salaterce lub upiec łódeczki z mrożonego ciasta francuskiego.
2. Dodatkowo można ułożyć na budyniu dowolne owoce!

 

Exit mobile version